16 Ağustos 2008- Ay Tutulması Fotoğrafı için  Sevgili Alp Figen’e teşekkürler…

 

ASTROLOJİDE  AY ve GÜNEŞ TUTULMALARI

31 Aralık tarihinde Yengeç Burcunun 10 derecesinde oluşacak dolunay bir Ay Tutulmasıyla birlikte gerçekleşecek. 

Astronomik olarak “Ay Tutulması” dolunay zamanlarında gerçekleşir. Ay kendi yörüngesinde hareket ederken, Dünyanın gölgesine girmesiyle, Güneş’in ışığını yansıtamaz. Dünyanın gölgesi Ayın üzerine düşer. Bu esnada Dünyanın karanlık kısmında bulunan bir kişi Ay tutulmasını izleyebilir. Astrolojik açıdan, Ay tutulması sonlanmaları ifade eder. 

Yerküreden, gökyüzüne bakan birisine göre, Ay’ın; Dünya ile Güneş’in arasına girerek, Güneş’in ışığını engellemesiyle de “Güneş Tutulması” denen göksel olay gerçekleşiyor.

Güneş ve Ay tutulması astrolojik haritamızda hangi evlerde gerçekleşiyorsa hayatımızda o konular vurgulanıyor demektir. Yılda ortalama dört kez oluşan tutulmalar karşıt evlerde gerçekleşirler. Mesela Yengeçte oluşan bir Ay tutulmasının ardından Oğlakta gerçekleşen bir Güneş tutulması birbirine karşıt evlerde oluşan stresi anlatır. Kişisel gezegenlerle birleşim ve karşıt açı içinde olması durumunda ise vurguyu arttıracaktır. Uzun süre ihmal edilmiş konular varsa birden gündeminize gelecektir. Tutulmaları hayatımızın belli bir alanında birdenbire spot ışıklarının yanmasına benzetebiliriz.  O konuda çalışma yapmanın zamanı gelmiş demektir. Elbette yapılması gerekeni yapmamayı da seçebilir kişi. Fakat dikkat çeken konunun ihmal edilmesi, konunun problemli şekilde ilerde tekrar gündeme geleceğinin işaretçisidir.

Üstelik bu kez gerçekleşen Güneş tutulmasının Mars ve Merkür’ün de geri gittiği dönemde olması mutlaka ihmal edilmiş, bir kenarda tamamlanmayı bekleyen veya gözden kaçmış ve açığa çıkmamış konuların ele alınması gereğine işaret ediyor. Bir anlamda, unuttuğumuz yahut ihmal ettiğimiz bir konu,  hayatımızda deprem gibi aniden sarsıntıya neden olabilir. Birdenbire spot ışıklarının o olayın üzerine gelmesi, sarsıntıya sebep olması ve neticede puzzle parçalarının yerlerini bulması gibi de düşünebiliriz.

Güneş tutulması daha çok dışsal ve kişinin etrafında oluşan olayları anlatırken, Ay tutulması içsel, duygusal ve kişisel olayları ifade eder. 

Her Güneş tutulması bir yeniay zamanı olduğu için yeni başlangıçları anlatırken, Ay Tutulması dolunay zamanı oluşmasıyla, netleşmeleri, bitişleri ifade eder. 

Astrolojik bakımdan, Güneş tutulmaları yeni başlangıçlara işaret eder demiştik. Buna göre 15 Ocak 2010’da Yeniay, astrolojik haritada hangi evde gerçekleşiyorsa o alanda yeni başlangıçları anlatacaktır.

Önümüzdeki, Yeniay’ın tutulma ile birlikte gerçekleşmesi,  bu dönemde başladığımız işlerin, yeni projelerin, hatta sadece niyetlendiğimiz işlerin bile hayatımızda çok daha etkili olacağını, hayatımızda kalıcı etkileri olduğunu fark ederiz. Bu kez 15 Ocak 2010 tarihinde 25 derece Oğlak Burcunda gerçekleşecek olan Güneş Tutulması, kişinin astrolojik doğum haritasında hangi evde gerçekleşirse o alanda izler bırakacaktır.  Bu göksel olayı, Zodyak Kuşağında oraya adeta oraya bir çıpa atmaya benzetebiliriz.

15 Ocak 2010’da Oğlak Burcunda gerçekleşecek tutulma en çok doğum günü 13–14–15–16–17 Ocak tarihinde olanları etkileyecek demektir. Diğer deyişle 25 derece Oğlak’ta gerçekleşecek olan tutulma bu tarihlerde doğan kişilerin Güneş derecesiyle çakışarak etkili olacaktır. 16–17–18–19–20 Temmuz doğumlular da bu tutulmadan etki alabileceklerdir.

31 Aralık 2009’da gerçekleşecek dolunay da, yine bir Ay Tutulmasıyla beraber gerçekleşmesiyle, hayatımızda netleşmesi gereken konuları hızlandıracak, bir an önce taşların yerine oturmasına imkân verecektir. 30–31 Aralık ve 1–2 Temmuz‘da doğum günü olanlar, bu Ay Tutulmasıyla birlikte kararsızlık çektikleri bir takım konuları netleştirebilirler.

Yılda ortalama sadece 4 kez tutulma gerçekleşmektedir. Genellikle yılda 2 kere güneş tutulması ile 2 defa Ay Tutulması yaşıyoruz. 

Eski çağlardan beri “tutulma” dediğimiz gök olayına değişik kültürlerde farklı anlamlar yüklenmiştir. Eski astrologlar genellikle tutulmaları negatif olarak algılamışlardır.

 Aslında her tutulma büyük bir tutulma ailesinin bir parçasıdır. Saros Serisi olarak tabir edilen bu tutulma aileleri zaman içinde bir noktada başlamıştır ve uzun bir süreç olarak devam ederler.  Her Saros serisi kendi içinde bir temayı barındırır. 15 Ocak 2010 tarihinde yaşayacağımız Güneş tutulması Kuzey 12 (S.S. 12 North) serisinin bir halkasıdır.

Tanınmış Avustralyalı astrolog Bernadette Brady’nin verdiği bilgiye göre 12 Kuzey Saros Serisinin ana teması şöyledir:

“Kişi, yaşamında, aniden yeni sorumluluklar üstlenebilir. Bu sorumluluklar, başka birinin taşıyamadığı sorumluluklardır. Bu, başlangıçta zor gelebilir. Fakat zamanla, bir fırsat olduğu görülür. Huzur ve uyuma kavuşmak ve kişinin  kendisine olan saygısının yükselmesiyle, sonucu olumludur.  ”.

Tutulmalar ile ilgili, daha fazla astronomik bilgiye başvurmak veya tutulmaları anında internetten izlemek isterseniz NASA’nın internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

 http://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html

Bu yazının tüm hakları saklıdır, izin almadan kullanılamaz.

Meral PALA