Yeni bir yıla ilk adımı atarken yılın belki de en güçlü yeniay oluşumlarından birini yaşıyoruz. Oğlağın 11 derecesinde Ay yenilenirken Plüton’la birlikte dönüşüm temasını en derinden hissedeceğiz. Astrolojide Plüton bitişler ve başlangıçları, ölüm ve yeniden doğumu sembolize etmektedir. Ölümden kasıt muhakkak fiziksel bir ölüm olmayabilir. Bir dönemin bitişi, bir duygunun ölmesi söz konusu olabilir veya hayatımızda geriye dönüşü olmayan sonlanmalar olabilir. Artık işlevini yitirmiş olan ne varsa o konuyla ilgili bir devrin kapandığını düşünmeliyiz. Kişisel astroloji haritamızda Oğlak burcu yönetimindeki yaşam alanı her zaman sağlam ve güvenilir bir yapılanma içinde olmaya çalıştığımız konuları anlatmaktadır. 11 derece Oğlak burcunu içine alan ev, bu bahsettiğimiz türden dönüşümleri hayatımıza getirebilecektir. Plüton yeniay derecesiyle yakın yerleşimde bilinçaltının bilince taşınması söz konusu olacaktır. Hayatımızda yeniye yer açmak için büyük mücadelelerle bir takım sonlanmalar yaşanabilir. Bu kez yeniaya Plüton, damgasını vuruyor diyebiliriz.
Bu arada gizli yürütülen yeraltı faaliyetleri, tabular, üstü kapatılan konular Plüton ile sembolize edilmektedir. Plüton ile yakın derecelerde Merkür’ün yerleşmesi fikirlerde kökten değişimi akla getirmektedir. Oğlak’ta Venüs’ün de geri harekette olduğunu göz önüne alarak içinde bulunduğumuz süreçte Oğlak arketipinin çok güçlü vurgulandığını düşünmeliyiz. Oğlak, toprak elementinden öncü nitelikli burçtur. Satürn yönetimindedir, yöneten ve kuralları uygulayandır. Oğlak, maddi dünyada her daim planlama yaparak yukarı doğru tırmanışı anlatır. Toprak elementinden olması maddi dünyada somut olanı gösterir. Başarı odaklıdır ve elle tutulur sonuçlar ister.
Gökyüzünde Plüton ve Jüpiter’in karşıt yerleşimi büyük güç savaşlarını anlatıyor. Aynı anda Mars ve Uranüs karşıtlığı ise ani beklenmedik olayları çağrıştırıyor. Mars Terazi’de uyum sağlama güdüsüyle bastırılmış olan öfkenin ani patlaması, şiddet ve büyük kırılmaları akla getiriyor. Gökyüzünde oluşan öncü burçlarda büyük kare hızlı ve çatışmacı bir atmosfer yaratıyor. Gökyüzünün ışıkları Güneş ve Ay’ın Oğlak’ta kavuşumuyla zaten var olan büyük kare güçlü biçimde aktif hale geçiyor.
Türkiye’de yeniay oluşurken ufukta sabit Boğa burcu yükseliyor, Akrep’teki Satürn ile karşıtlık içinde. Satürn Oğlağın yönetici gezegeni olarak yükselenle zıt yerleşimde mücadeleleri ve bir şekilde dengelenmeyi zorunlu kılıyor. Yükselen yöneticisi Venüs Oğlak’ta gerilerken köklenmiş olanın dönüşümü bir takım geçmişe ait hesaplaşmalarla birlikte olabilir. Bu arada Satürn, Jüpiter ile rahat açı içinde sağduyu ile hareket etme şansı vermektedir.
Yeniay Türkiye haritasında 7. Evde; diplomasi, yabancılarla ilişkiler, uluslararası antlaşmalar, açık düşmanlıklar, yabancılarla ilişkiler alanında gerçekleşmektedir.
Kişisel astroloji haritalarında yükselen burçlara göre muhtemel gelişmeler şöyle sıralanabilir;
Koçlar için hayattaki hedeflerinde, kariyer, meslek ve toplumsal statüyle ilgili konularda, Boğalar için hayata felsefelerinde, hukuk ve yabancılarla ilişkili konularda, yüksek öğrenim alanında, İkizler için, maddi konular, krediler, vergiler ve ortaklaşa paylaşımlarda, Yengeçler için ikili ilişkiler, evlilik ve ortaklıklarda, Aslanlar için rutin yaşam düzeni içinde, işyerinde ve sağlığa ilişkin konularda, Başaklar için onlara gurur veren ve yaratıcılık gerektiren konularda, çocuklara ilişkin uğraşılarda, Teraziler için gözlerden uzak tuttukları özel yaşamlarına ait konularda, evde, yuvada, ebeveynlerle ilgili işlerinde, Akrepler için yakın çevre, kardeşler, arkadaşlar ve komşularla ilgili mevzularda ve/veya zihinsel faaliyetlerinde, yazılı ve sözlü anlaşmalarında, Yaylar için maddi yatırımlar ve finansal konularda, Oğlaklar için hayata yaklaşımlarında, kimlik ve tavırlarında, Kovalar için bilinçaltında bir dönüşüm söz konusu ve kontrol kurma şansları olmayan mevzularda yeniden yapılanma olabilir, Balıklar için sosyal çevrede değişimle birlikte hayattan beklentilerinde çok güçlü dönüşümler beklenebilir.
Hayatımızda büyük mücadelelerle oluşan radikal değişimlerin hayırlı olması dileğiyle…
Meral Pala
1 Ocak 2014