Daha önceki yazılarımda da Güneş ve Ay tutulmaların astrolojide önemine dikkat çekmiştim.
4 Ocak 2011’de, oluşan kısmi Güneş Tutulması 13 derece, 38 dakika Oğlak Burcunda gerçekleşiyor.
Saros serilerinden 13 Kuzey döngüsünün bir parçası olan tutulma, ülkemiz saatiyle sabah 10:50 itibariyle etkin olmaya başlayacak.
Astronomik olarak Ay’ın; Dünya ile Güneş’in arasına girerek, yerküreye ulaşacak Güneş ışığının engellemesiyle “Güneş Tutulması” dediğimiz gök olayı gerçekleşiyor. Her Güneş tutulması bir yeniay zamanı oluşmaktadır.
Astrolojik olarak, her zaman yeniay zamanları yeni başlangıçları ifade etmektedir. Bir yeniay’ın tutulmayla birlikte oluşmasını ise, haritada tutulma hangi evde gerçekleşiyorsa o evle ilgili konuları çok güçlü bir şekilde gündeme getirecek demektir. Diğer deyişle tutulma bir astrolojik haritada hangi eve düşüyorsa, birdenbire o eve it konular kişinin gündeminde ilk sıraya oturacaktır. Ayrıca tutulmanın derecesi haritada bir gezegenle aynı dereceye düşüyorsa yine o gezegenin temaları vurgulanacaktır. Şunu da eklemek gerekir, tutulma haritada akslara yakın derecelerde ise buraları tetikleyerek, kaçınılmaz olarak kişinin yaşamında bir hareketliliğe sebep olacaktır.
Astrolog Bernadette Brady’nin ifadesine göre bu tutulmanın teması; başarı odaklı, büyük grup projelerine işaret etmektedir. Bu girişimler öncelikle varolan bir oluşumdan kopmaları ve bağların çözülmesini gerektirecektir. Ancak sonradan kişi birlikten doğan bir başarıyı tecrübe edebilecektir.

Ayrıca bu tutulmanın Oğlak burcunda ilerleyen Mars ve Plüton’un orta noktasına denk gelmesi, tutulmanın temasına fazlasıyla aksiyonel, tutkulu, hırslı bir nitelik katıyor. Satürn ile oluşan kare açı sınırları zorlamanın, engelleri aşmanın kaçınılmaz olabileceğini gösteriyor. Bir yandan da tutulma derecesinin Uranüs ve Jüpiter ile 72 derecelik quintile açı oluşturması, beklenmedik olayların yapıcı etkileri olabileceğini, sürprizlerin destekçi olarak gelişme imkânı verebileceğini anlatıyor. Oğlak burcundaki tutulma uzun vadeli yapısal değişiklikleri çağrıştırıyor
Bir örnekle açıklarsak, 4 Ocak 2011 tutulması, kişisel bir harita içinde kariyer evinde gerçekleşiyorsa, kişi toplumdaki rolünü belirgin biçimde yenileyecek ve kökten değiştirecek bir oluşumun içine katılabilir ve bundan başarılı bir sonuç elde edebilir. Fakat bu yeni katılımdan önce, hali hazırda devam eden başka bir sistem içindeki bağlarının çözülmesi gerekecektir.
Bir başka örnekle 3-4- ve 5 Ocak doğumlu Oğlak burçları ile 5-6-7 Temmuz doğumlu Yengeç Burçları tam Güneş derecelerine denk gelen bu tutulmadan etkilenebileceklerdir.

Tutulma hakkında bilgi almak için:
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html

Ocak 2011
Meral PALA

Bu yazının bütün hakları saklıdır, izin almadan kullanılamaz.