Zeus_sending_forth_Hermes_and_IrisJüpiter Başak’ta

Yunan mitolojiside Zeus’un, babası Kronos tarafından yutulmasının önüne geçmek için annesi Rhea tarafından korunmaya alınır. Tanrıların kralı Zeus’un doğumundan itibaren korunmuş olması onun şansına işaret eder. Zeus’un çok fazla sayıda çocuğu olmuştur. Astrolojide Jüpiter, şansın, ilerlemenin ve fırsatların sembolüdür.

Roma mitolojisindeki adıyla Jüpiter 11 Ağustos 2015’ten başlayarak Başak’ta ki 1 yıllık yolculuğa başlıyor.

Astrolojide gelişme, ilerleme ve üreme Jüpiter’le anlatılmaktadır. Kendini rahat ifade ederse verimlilik ve bereketle özdeştir. Güven duygusuyla risk alma kapasitesi, canlılık ve iyimserlik Jüpiter’le anlatılır. Güneş sistemindeki en büyük gezegen, bulunduğu yerde hayal gücünü zorlayan abartılı bir genişlemeyi de getirebilir. Yay ve Balığın yöneticiliğini yapan Jüpiter, evrendeki yerimizi, bütünle olan bağımızı anlatır. Ruhani Jüpiter hep kendinden büyük ve tanrısal olanı aramakla meşguldür. Jüpiter’in sembolünden de anladığımız üzere ruhsal yönüyle öne çıkar, madde sonraki aşamadır. İnanç ve güvenle ilişkilidir. Büyümek ve çoğalmak üzere hareket eder. Önümüzdeki 1 yıllık dönemde iyicil Jüpiter, ayrıntıcı Başak’ta hareket edecek. Baştaki “Tanrı ayrıntıda gizlidir” sözü, bugüne kadar inandığımız, güvendiğimiz şeyleri eleştirel gözlerle bakabileceğimizi anlatıyor. Belki küçük bir detay sorguyu başlatabilir. İlerlemenin kilidi ayrıntıda gizli olabilir. Bu arada sözün sahibi net olarak bilinmemekle beraber Gustave Flaubert ve Friedrich Nietzsche’nin kullandıkları bilinmektedir. Ayrıca “Şeytan ayrıntıda gizlidir” sözü de buradan türetilmiş.

Cömertlik, zenginlik ve refah yine Jüpiter’in işaret ettiklerindendir. Jüpiter mümkün olduğunca fazla tecrübe kazanarak özgürleşmek ister. Bilgisini çoğaltarak güveni yükselir ve özgürlüğünü kazanır. Astroloji haritamızda Jüpiter’in bulunduğu yaşam alanı prensipte güven duygusuyla gelişme vadeder. Bu alanda sınırsızca gelişmek isteriz. Şansımızı buradan elde ederiz. Elbette Jüpiter, bir doğum haritasında zodyaktaki yerleşimine, açılarına bağlı olarak kendini ifade edecektir.

Ruhani yönü ağır basan Jüpiter, dünyevi Başak’ta kendini ortaya koymakta zorlanır. Burada Başak arketipinin mantıkçı, çalışkan ve verimli olma çabasını büyüteceğe benziyor. Merkür yönetimindeki Başak burcu zihinselliğe vurgu yapar. Jüpiter’in desteğiyle yeni yetenekler geliştirmek üzere eğitime ve pratiğe ağırlık verebilir. Ancak Jüpiter’in Başak’ta zararlı olması, bu süreçte çalışma temposunun abartılı seviyelere çıkmasının da ihtimal dâhilinde olabileceğini anlatıyor. Sinir sistemini korumak üzere tedbir almak iyi olacaktır. Bu 1 yıllık dönemde eğitim konusunda çok hevesli olunabilir. Özellikle sağlık, tıp ve şifacılık konularında gelişme kaydedilebilir. Sağlığa ilişkin konularda insanlığa yarayacak gelişmelere imza atılabilir. Başak burcu, akademik konularda, araştırma-geliştirme konularında Jüpiter’e fazlasıyla alan açacaktır. 

Bu arada spirütüel Jüpiter, Başak’ta ruh-zihin-beden dengesine ilişkin şifa yöntemlerine ilgiyi arttırabilir.

Diğer yandan Jüpiter’in, mükemmeliyetçi Başak burcunda yolculuğu ayrıntılara fazla odaklanarak büyük resmi kaçırma riski doğurabilir. Hayatta ilerlemenin temel kuralının geniş düşünebilmek ve gerektiği zaman risk almaktan geçtiğini düşünürsek, Jüpiter Başak’ta yavaşlatıcı rol oynayabilir. Bir anlamda ağaçlara bakmaktan ormanı görememekten bahsedilebilir.

Jüpiter gündüze ait bir gezegendir, Başaksa toprak elementinden geceye ait bir burçtur. Bu yerleşim birbirini anlamalarını zorlaştıracaktır. Merkür yönetimindeki Başak analitik bir bakış açısına sahiptir, detayları atlamaz, gerçekçidir ve risk almaz. Mantıkçı Başak, Jüpiter’in özgürce hareket etmesini zorlaştırabilir. Genel olarak her konuda fazla gerçekçi olmak bazen inancı köreltebilir, kalbimizin sesini dinlemekten alıkoyabilir.

Jüpiter’in sembolize ettiği yabancılar, farklı kültürler ve değişik felsefeleri araştırmak, Başağın araştırmacı yönüyle örtüşebilir. Farklı görüşleri karşılaştırmak Başağın öğrenme politikasıyla örtüşüyor. Ancak yabancı kültürleri bilfiil yaşayarak öğrenmek konusunda Başak çekimser kalabilir.

Jüpiter’in, Başak’ta yerleşimi eli açıklığı hatta bazen savurganlığını törpüleyebilir. Ancak tutumluluğun cimriliğe dönmemesi ince bir ayarla sağlanabilir.

Ayrıca özellikle iş ve çalışma alanında, yabancılarla temasların artması mümkün olabilir. Yabancı kültürlerle yapılan işlerden kazanç elde etme zamanı olabilir.  Çalışma hayatına ilişkin koşulları iyileştirmek ve yeniden organize etmek için uygun bir dönem olabilir. Çalışan kesime güvence yaratmak konusunda verimli bir dönem olabilir.

Sözün özü, Jüpiter Başak’ta rahat hareket edemese de iyicil yönüyle olumlu gelişmeleri de beraberinde getirebilir. Başak detaylarda kaybolmazsa, üretkenlik ve büyümeye yardım edebilir. Tabii ki geniş bakmayı ve kalbimizin sesini dinlemeyi de unutmamak kaydıyla…

Jüpiter, Ekim’in ilk günlerinde Mars’la beraber Satürn’e meydan okuyacaktır. Kontrolcülük ve otoritelerle mücadele söz konusu olabilir. Neptün de bu tablonun içinde, kaygan zeminde sisli bir atmosfere işaret ediyor. Görüş mesafesinin daralması sinir bozucu olabilir. Hayal ve gerçeğin ayırtına varmak önemli olacaktır. 

Jüpiter’in Başak burcuna ilerleyişinin bizim hayatımıza olan etkilerini anlamak için doğum haritamızda transit geçtiği alana bakmalıyız. Ayrıca natal haritadaki konumuyla Yay ve Balık yönetimindeki konuların neler olduğunu tespit etmek gerek.

Bu dönemde sıkı çalışarak, okuyarak geleceğe hazırlık yapacağız ve daha sonraki yıllarda şimdiki bilgilenmenin meyvelerini yemeğe daha çok fırsatımız olacaktır.

Jüpiter, 9 Eylül 2016’ya kadar Başak’ta hareket ederken inançlarımızı irdelemek için bol bol vaktimiz olacak. Zaman zaman huzursuzluk hissedebiliriz ancak daha sonra Terazi’de içsel ahengi tekrar yakalayabiliriz.

Sevgiler;

Meral PALA

Bu yazının bütün hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.

Referans:

Contemporary Astrologer’s Handbook-Sue Tompkins

Essays on Astrology -Robert Hand

 Dikkat:  Eylül’de başlayan eğitimlerimiz hakkında bilgi edinin:

http://astrolojikosesi.com/2015/06/19/guz-donemi-egitimi/