İlkbahar geldi

Önemli Not: Bu sayfaya ücretsiz abone olarak gönderileri erken alabilirsiniz!

Ruhumuza ateş giriyor. Ateş coşku, canlılık, yenilik, hareket demektir. 20 Mart Cumartesi günü saat 12:37’te Güneş ilk burç Koç’a giriş yapıyor. Mevsimler değişirken hayatımız da değişir.

İlkbahar ekinoksuyla Güneş zodyakta yeni döngüsüne başlarken tempo yükselişe geçecektir. Koç, burçlar kuşağındaki ilk burçtur. Koç burcu psikolojik olarak coşkulu, hevesli, yenilikçi bir döneme girdiğimizi anlatmaktadır. Adeta kış uykusundan uyanıyoruz. Üzerimizdeki örtüyü atıyoruz. Hayata çok daha enerjik bakıyoruz. Coşkulu havayı iliklerimize kadar hissediyor.

Üstelik Koç’u yöneten Mars, 21 Mart’tan itibaren -24 Mayıs’a kadar- sınırların dışına taşıyor (out of bounds). İlk etapta 23 Nisan’a kadar İkizler’de olacak. 23 Nisan sonrası Yengeç’te sınır dışı hareket edecek. Kendimizi ifade edişimizde, hayatla mücadelelerimizde, enerjimizi ortaya çıkartışımızda tarz olarak sıra dışılıklar ortaya çıkacaktır. Farklı yollar, değişik yöntemler deneyebiliriz.  Sözlerimiz, kullandığımız dil sivri ve abartılı veya aşırılıklara açık olabilir. Fikirler farklı bir tonda tartışılabilir. Düşünmeden harekete geçmeye ve denenmemiş şeyleri denemeye açık olacağız.  Bilgi olarak ekleyelim, 23 Nisan sonrası Yengeç’teki Mars ile ruhumuz fırtınalara açık olacaktır.

Balık döneminde bolca ruhsal tarafa eğildik. Kâh hayal kurduk, kâh dua ettik, kâh yaratıcı güçle bağlantıya geçtik. Mistik konularla ilgilendik. Rüyalarımız derinleşti. Maneviyatımız güçlendi. Ancak elle tutulur olmayan şeyler belirsizlik, kararsızlık ve hassasiyetleri öne çıkarmaktaydı. Belki zaman zaman uçsuz bucaksız bir okyanusun ortasında öylece kalakalmış gibi hissettik. Başkalarının dertlerini kendimize dert edindik belki de? Duygular iç içe geçti. Evrenle BİR’lik BÜTÜN’lük hallerini deneyimledik. Sınırlar anlamını yitirdi. Belki zaman zaman bulanık şartlar altında korkuya da kapıldık. Kontrol edemediğimiz şeyler karşısında korkmak yerine teslim olmayı öğrendik. Ya da öğrenmeye çalıştık?  Neticede Balık döneminde duygular ağır bastı. Biraz da dağıldık doğrusu. Şimdi hayatımızın direksiyonuna geçme zamanıdır!

Artık Güneş Koç’a girerken dağılmış parçaları toparlıyoruz, güçleniyoruz. Yüksek bir irade ortaya koymaya başlıyoruz. Yaşam enerjisi yükselişe geçiyor. Güven duygusu öne çıkıyor. Kendi hayatımızı kendimiz kumanda edecek güce kavuşuyoruz.

Güneş’in Koç burcuna girişi ve ekliptik düzleminin göksel ekvatorla kesişmesiyle kuzey yarımkürede ilkbahar ekinoksu oluşmaktadır. İlkbahar ekinoksu her iki yarım kürede gece-gündüz eşitliğini ifade etmektedir.

Güneş’in Koç’a ilerlemesi farklı kültürlerde bir kutlama zamanı olmuştur. Anadolu’da kutlanan Nevruz bayramını bir örnek olarak verebiliriz. Kuzey yarımkürede havanın değişmesi, doğanın uyanışı, bitkilerin tomurcuklanması coşkuyla yeni bir yılın başladığını işaret etmektedir.

Güneş’in Koç burcuna girişi yıla göre değişkenlik gösterebilir. 20- 21-22 Mart tarihlerinden birinde Güneş Koç’ta ilerlemeye başlamaktadır. Bu yıl 20 Mart saat 12:37’de Güneş Koç burcuna giriş yapıyor.

Dünya astrolojisinde ise Güneş’in Koç’a giriş anının haritasını çizerek önümüzdeki 1 yılın potansiyelini anlıyoruz. Ülkemiz için çizdiğimiz bu haritada ufuk çizgisinde yer alan Yengeç burcu haritanın 3 ay süreyle geçerli olduğunu anlatmaktadır. Öyleyse bütün yılı anlamak için Güneş’in Yengeç (yaz), Terazi (sonbahar) ve Oğlak (kış) burçlarına giriş zamanlarında da yeni haritalar çizmek gerekecektir.

Bu yıl ilkbahara giriş haritasında ufukta Yengeç yükselirken Ay’ın konumlanmasını değerlendirmek gerekir. Ay İkizler’de on ikinci evde yer almaktadır. Ülkemizin doğum haritasında da Yengeç yükselir ve Ay İkizler’de on ikinci evde yer almaktadır. Ülke olarak Natal potansiyelimize benzer şartlardan bahsedebiliriz.

Ay ülke haritalarında ülkenin halkını temsil etmektedir. Özellikle kadın kesimi Ay ile sembolize edilmektedir. Bütün olarak toplumun durumu ve halkın görüşleri, aile yaşantısı, tarımsal faaliyetler, gıda ve beslenme konuları gündemde olacaktır. Ancak Ay’ın İkizler’de on ikinci evde konumlanması kırılgan ve izole durumda halkımızın sesini duyurmakta zorlanacağını gösteriyor. Kontrol edilmesi güç şartlar olacağını anlıyoruz. İkizler arketipi fikirlerin, haberleşme faaliyetlerinin, sosyal medyanın, eğitim-öğretim hayatına ilişkin şartların değişkenliğe açık olduğunu göstermektedir. On ikinci ev yerleşimi halkın şartları kontrol etmekte zorlandığını, zayıf kaldığını, güvensiz hissettiğini anlatmaktadır.

Öte yandan AY’ın gökyüzünde  Rigel isimli yıldızla birleşmesi olumlu bir sembolik değer taşımaktadır. Bu tablo bilgelikle korunma işaretidir. Belki içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde halkımız için alternatif tıp gibi veya metafiziksel yollardan iyileşme, sağaltım çareleri gündeme gelebilir.

Bir başka pozitif nokta da Koç’u yöneten Mars’ın İkizler’de Aldebaran yıldızıyla kavuşuyor olmasıdır. Bu resim bütün olarak kararlı olunması halinde büyük başarı vadetmektedir. Bütünden kasıt burada ‘bütün ülke’ ve hatta ‘bütün insanlık’tır.

Bu arada Güneş’in Scheat yıldızıyla birleşmesi de kendi düşüncelerinde ısrarcı olan, farklı fikirlere şans vermeyen bir anlayış getirmektedir.

AY’ın Neptün’le sertliği bulanık, belirsiz, kaotik bir hava yaratıyor. Ancak güçlüklerden kurtulmak için en yaratıcı yönümüzü ateşleyebiliriz. Kova’da yerleşen güçlü Satürn de yaratıcılığımızı destekleyecektir.

Güneş KOÇ burcunda ruhumuzun fitili ateşleniyor. Yeniliklere açık, gözü karalık edebilecek noktaya vardığımızın resmidir.

İlkbahar enerjik bir atmosfer vadediyor.

Yeni mevsim ve yeni yıl bütün evrene hayırlar getirsin…

Sağlıkla, sevgiyle kalın,

Meral Pala