Güneş’in burç değiştirdiği tarihler yıldan yıla farklılıklar gösterebilmektedir. Tam burç değişim tarihi civarında doğanlar burcunu tam doğru olarak tespit edebilmek için hassas astronomik verilerle hazırlanmış olan bir gök günlüğüne (efemeris) başvurmalıdır. Bu farklılaşma astronomik sebeplerden oluşur.

Gökyüzünde Güneş’in burçlar kuşağında, zodyaktaki 12 Burcu tek tek ziyareti yıllık olarak ortalama 365 gündür. Bu bize Dünya’nın ekliptik dediğimiz elips şeklindeki yörüngesini takip ederek Güneş çevresindeki tam dönüşünü anlatır. Bu dönüş sırasında Dünyanın 23,5 derecelik bir eğimi vardır.

Güneş’in öncü burçlara yani Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burcuna girişi  mevsimsel zodyakta mevsimlerin başlangıcını anlatır.

Mevsimlerin oluşumu şöyledir

Yıl boyunca iki kere gün-gece eşitliği yani ekinokslar yaşanır. Ekinoks zamanlarında dünyanın her yerine Güneş ışınları eşit olarak yayılmaktadır. 21 Mart civarında Güneş’in Koç burcuna girişi ilkbahar ekinoksu (vernal ekinoks) olarak ifade edilir. Ancak yıldan yıla bu tarih farklılaşabilir. Bu tarihlerde Güneş Güney’den Kuzey’e doğru ekvatoru geçer.  Güneş’in Terazi burcuna girişiyse sonbahar ekinoksunu işaret eder. Güneş Kuzey’den Güney’e doğru hareket eder. Bu da genellikle 23 Eylül tarihine denk gelir.

Ayrıca yılda iki kere gün dönümü (solstice) yaşanmaktadır. Bu da Güneş’in yıllık hareketi esnasında Kuzey’de ve Güney’de ulaşabildiği en yüksek noktaya ulaştığını anlatır. Kış gün dönümünde 21 Aralık civarında Güneş Güney’deki 0(sıfır) derece Oğlak dönencesinde 23,5 derecelik Güney deklinasyonuna ulaşır. Kuzey yarım kürede Güneş’in Oğlak burcuna girişi kış başlangıcıdır. Güney yarım kürede ise yaz başlamış olur.

Yaz gün dönümü ise genellikle 21 Haziran civarına denk gelir. 0-sıfır-derece Yengeç dönencesine yani 23,5 derece Kuzey deklinasyonuna ulaştığını ifade eder. Güneş Yengeç Burcuna giriş yapar. Güney’de kış, Kuzey’de yaz başlar. Gün dönümü zamanlarında bir süre asılı kalmış gibi durağanlık vardır. Bu noktadan itibaren Güneş ışığı aksi yöne dönüş yapar.

Ekinoks ve gün dönümleri mevsimlerin değişim zamanlarını işaret eder.

Görüldüğü üzere mevsim geçişleri, Güneş’in öncü burçlara ilerlemesi belirli tarihlerde gerçekleşir. Ancak yıldan yıla +/- 1 günlük sapmalar olabilir. Örneğin bazı yıllarda Güneş Koç Burcuna 20 veya 22 Mart’ta geçiş yapabilir. Yada Terazi’ye 22-23-24 tarihlerinden birinde giriş yapabilir.

Güneş’in burçlara geçiş tarihleri standart değildir

Bir başka deyişle burçların başlangıç tarihi yıldan yıla hafifçe farklılaşabilmektedir. Hal böyle olunca sınırlardaki tarihlerde doğanlar öz burcunu özel bir astroloji programı veya bir gök günlüğü kullanarak tespit etmelidir. Aksi halde öz burcunu genel tablolara bakarak belirlemek yanıltıcı olabilir.

2020’de Güneş’in Burç değişimleri ülkemiz için şöyledir:

Koç’a giriş: 20 Mart saat 06:49

Boğa’ya giriş: 19 Nisan saat 17:45

İkizler’e giriş: 20 Mayıs saat:16:49

Yengeç’e giriş: 21 Haziran saat:00:43

Aslan’a giriş: 22 Temmuz saat:11:37

Başak’a giriş: 23 Ağustos saat:13:02

Terazi’ye giriş: 23 Eylül saat 10:50

Akrep’e giriş: 23 Ekim saat 20:19

Yay’a giriş:22 Kasım saat:17:59

Oğlak’a giriş: 22 Aralık saat: 07:19

Kova’ya giriş:20 Ocak 2020 saat:17:54

Balık’a giriş:19 Şubat saat: 07:56

Sevgiler,

Meral Pala

30 Ocak 2020

Görsel kaynak: http://www.earthsky.org