Yılın Son Tutulması

İngilizce’de eclipse kelimesi etimolojik olarak Eski Yunanca ékleipsis kökünden gelir. Kelime karanlıkta kalma, vazgeçme veya çökmeyi ifade eder. Güneş Tutulmasını astronomik olarak Ay’ın, Dünya ve Güneş’in ortasında kalmasıyla Güneş’in ışığının Dünyamızdan görülmemesi olarak anlatabiliriz. Güneşin ışığının engellenmiş olması Güneş Tutulması dediğimiz gök olayıdır. Her Güneş tutulması bir yeniay zamanını işaret etmektedir.

Tutulma kişisel astrolojik haritalarımızda hangi yaşam alanına düşüyorsa orada dikkat çekici olaylar meydana gelebilir. Kişisel gezegenlerle temas halinde olması durumunda vurgu artacaktır. Ya da haritada Güneş/Ay orta noktası, yükselen burç, kariyer veya ilişkiler evi gibi kritik noktalara denk geliyorsa orada önemli gelişmeler kaçınılmaz olacaktır. Uzun süre ihmal edilmiş konular varsa birden gündeminize gelir. Tutulmaları hayatımızın belli bir alanında birden spot ışıklarının yanmasına benzetiriz. Joker kartı gibi düşünmek gerek. Sürprizler kapıda bekliyor olabilir. Bernadette Brady bu tutulmanın beraberliklerin aniden bitebileceği, özellikle gençlerle olan ilişkilerin travmatik dönüşüm ihtimali taşıdığını söylüyor.

Bu arada tutulmanın oluştuğu Zodyak derecesine adeta bir çentik atılmış gibi kabul etmeliyiz. Mesela bir Mars transiti kontak anahtarını çevirmiş gibi tetikleyici etki yapar. Tutulma yeniden aktif hale geçer. Doğrusu Güneş tutulmasının 6 ay önceden ve 6 ay sonra da etkili olmaktadır. Mesela 2020’de 17-24 Şubat arasında Mars’ın Oğlak’ta hareketi tutulma etkilerini uyandıracaktır.

Şimdi 26 Aralık 2019 sabah saat 08:13 sularında oluşan tutulmanın neler anlattığına bakalım. Ay duyguların baskılandığı Oğlak’ta yenileniyor. Duygu olarak sıkışık hissettiğimizin işareti oluyor. Sorumluluklar altında ezilmişlik duygusu olabilir. Fazla kontrollü, disiplinli ve bir planla hareket etmeye çalışmak hem psikolojik hem de fiziksel olarak rahatsız edici olabilir. Cenderenin içinde hissedebiliriz. Üstelik Oğlak’ta gezegenlerin yığıldıkları görülüyor. Öte yandan Ay’ın Satürn yönetiminde olması görevlerimizi tam olarak yerine getirme çabalarının sonuç getireceğini anlatıyor. Zira Satürn Oğlak burcunda güçlü durumda bulunuyor. Ancak aşırı hırsalara dikkat etmeliyiz.

Gökyüzü ışıkları Güneş ve Ay’a, Jüpiter eşlik ediyor. İlerleme ve gelişimi sembolize eden Jüpiter Oğlak’ta çok rahat olmasa da belirli seviyede açılım da vadetmektedir. Güney Ay Düğümü (GAD) yönünde oluşan bu tutulma fazlasıyla otoriter tutumlara zemin hazırlamaktadır. Mevki ve prestij elde etmek için katılıklar fazlaca olabilir. Tutulmanın olduğu Oğlak burcunda uzun zamandır Plüto ve Satürn’ün hareketleri büyük bir dönüşüm ve yapılanma sürecini anlatıyor. Dolayısıyla duyguları rahatça dışarı veremediğimiz bu iklim uzun zamandır var.

Ülkemiz için tutulma haritasına baktığımızda İstanbul ve Ankara için temalar farklılık gösteriyor. Ankara’da  tutulma anında ufukta Oğlak burcu yükselmektedir. İstanbul’a göre ikinci bir haritada ise Yay burcunun son derecesi (29) yükseliyor. İstanbul için uluslararası konular, yabancılarla ilişkiler, yükseköğretim kurumlarıyla ilgili konular, hukuki meseleler, dinsel temalar gündeme gelebilir. Ankara içinse devlet yönetimi, toplumun belkemiğini oluşturan çalışan emekçi kesimle alakalı temalar ortaya çıkmaktadır. Ülkemizin haritasında yükselen burca karşıt oluşan bu tutulma yabancılarla ilişkiler, uluslararası antlaşmalar, açık muhalifler konularını öne çıkartıyor. Ankara’ya göre olan haritanın yükselenin yücelme yöneticisi Mars’ın Akrep’te onbirinci evdeki yerleşimi seçilen partiler, yerel hükümet, yasama, dernekler, büyük organizasyonlar ve gelecekten beklentiler-umutlar konularında kararlı bir mücadeleyi anlatıyor. Tutulma derecesinin Uranüs’le sıkı bir bağ kurması sürprizlere yer açmak gerektiğini işaret etmektedir.

Kişisel astroloji haritalarımızda Oğlak yönetimindeki yaşam konuları bu tutulmayla bir kez daha vurgu kazanıyor. Yükselen burçlara göre hangi konularda etkilenme olacağını irdeleyelim. Burada dikkat çekmek istediğim nokta Satürn büyük öğretmen yönetimindeki bu halkalı tutulma(annular) görevleri tam olarak yapmak kaydıyla -zorlanma olsa bile- hayatımızda ilerleme beklemek gerektiğini anlatıyor. Satürn’ün hakkını vermeme halindeyse çökmeler kaçınılmaz olabilir. Ayrıca toprak elementinin yoğunluğu maddi dünyada somut adımları anlatmaktadır.

Yükselen Koçlar için toplumsal alanda kişinin duruşunu, statüyü yükseltecek gelişmeler vadediyor. Mesleki sorumluluklar artabilir. İlerleme veya çöküşler olabilir.

Yükselen Boğalar için yüksek öğrenim, hukuk ve yabancılarla temaslarda kararlı bir ilerleme olabilir. Ancak Satürn’ün verdiği ağır sorumlulukları yerine getirilmesi kaydıyla. Hayat görüşü yenileniyor.

Yükselen İkizler için ortak paylaşım konuları, eşin geliri, krediler, vergiler konusu somut gelişmeler getirebilecektir. Ruhsal seviyede baskı hissedilebilir.

Yükselen Yengeçlerin evlilik, ortaklık ve ikili ilişkiler alanında önemli açılımlar görülebilir. Zıtlaşmalar gündeme gelebilir. Bitiş ve başlangıçlar olabilir.

Yükselen Aslan için rutin yaşam alanında yeniden yapılanmalar beklemek gerek. İşyerinde sürpriz sorumluluklar gündeme gelebilir. Sağlığa özen göstermeli.

Yükselen Başaklar için yaratıcılıklarını bir şekilde ortaya çıkartacakları zamanlar olabilir. Çocuklarla ilgili konular somut adımlar atmayı istiyor. Egoyu törpülemek önemli olacaktır.

Yükselen Teraziler için ev, yuva, yerleşimle ilgili yeni yapılanmalar getirebilir. Taşınma olabilir. Aile içinde sorumluluklar gündeme gelebilir. Ebeveynlerin hayatında somut gelişmeler olabilir. Köklere inilebilir.

Yükselen Akrepler için yakın çevre, kardeşler, arkadaşlar ve komşularla ilgili çalışmalar yapmayı gerektirebilir. Eğitimle ilgili yeni adımlar atılabilir. Fikirlerini hayat geçirme zamanı olabilir.

Yükselen Yaylar bu dönemde maddi konularda önemli gelişmelere açık gözüküyor. Yeni gelir kaynağı arayışında olabilirler. Yatırım yapabilirler. Değer yargıları yeni bir boyut kazanıyor.

Yükselen Oğlaklar için hayata karşı yeni bir bakış açısı, yeni bir kimlik, yeni bir form yaratma zamanı olmalı. İlişkiler vurgu kazanabilir. Ciddi bir bakışla tamam mı devam mı sorusu gündeme gelebilir.

Yükselen Kovalar bu dönemde içe kapanma eğiliminde olabilirler. İnzivaya çekilmeyi tercih edebilirler. Yeni yılda en büyük çıkışı onlardan beklemek gerek.

Yükselen Balıklar yeni bir sosyal çevreyle birlikte yeni umutlar, yeni hayat planları içinde olabilir. İdeallerine gitmeye çalışıyorlar. Biten arkadaşlıklar da olabilir.

Yeni yıla yakın olan bu tutulmanın derin ve büyük anlamları bulunuyor. Bilgeliğimizi yükselteceğini de unutmamak gerek. Oğlak’ta Güneş tutulması herkese mutluluk getirsin.

22 Aralık 2019

Meral Pala