6 Ocak Pazar günü sabah saat 04:28 sularında bir Güneş tutulması gerçekleşiyor. Parçalı tutulma ülkemizden izlenmiyor. Asya’nın batısı ile Pasifik Okyanusu üzerine düşüyor. 15 derece Oğlak’ta oluşan bu tutulmada gökyüzü ışıkları Vega yıldızıyla beraber. Bu gök olayı Satürn ve Plüto’nun da orta noktasına denk gelmektedir.

Tutulmanın bizlere neleri sembolize ettiğine bakarsak Venüs ve Merkür doğasındaki Vega yıldızıyla beraber oluşu bir kurtarıcıya, karizmatik ve merhametli bir liderliğe vurgu yapıyor. Mitoljide Orphesus ile ilişkili olan Vega yıldızı ilahi bir güçle en vahşi hayvanları bile müziğiyle evcilleştirir. Kimi durumlarda diktatörce davranmayı da anlatabilmektedir. Ayrıca müzik ve sanatta bir yetenek ortaya çıkartabilir.

Tutulma zamanı gökte toprak elementinin öncü burcunda oluşan bu tutulma kararlılığı, hırsları ve sorumlulukları çıkartacaktır. Dünyevi işlerimize ve maddi dünya ilgili alakalı konulara vurgu yapıyor. Hayatımızdaki ana yapı-çatı ile ilgili olan elle tutulur, ölçülebilir konularla ilgili yeni adımlar atılabilir. Ay Oğlak’ta yani hassasiyetlerin tamamen yok farz edildiğini, duyguların sıkışık olduğunu gösteriyor. Astroloji haritamızda Oğlak yönetimindeki konular yeni yapılanmalara doğru ilerliyor. Üstelik eski var olan yapının yıkılıp yeniden daha iyisini inşa etmeye çalışacağımızı düşünmek yanlış olmaz. Şartlar sert ve kısıtlayıcı. Büyük zorluklarla mücadele var.

Her Güneş tutulması bir yeniay oluşumunu anlatmaktadır. Ancak normalden çok daha güçlü bir yeniay enerjisinin açığa çıktığının altını çizelim. Etkilerin 6 ay önceden başladığını ve tutulmadan sonraki 6 ay boyunca etkilerin hissedileceğini unutmayalım. Tutulma derecesi olan 15 derece Oğlak’ta gökyüzünde bir çentik oluşmakta. İlerleyen zamanlarda bu 15 derece Oğlağın transit eden gezegenlerle tetiklenmesi şimdilerde oluşan yenilikleri canlı tutmaya devam edecektir. Tutulmayla oluşan bu iklimin uzun vadeli kararlarımızda etkili olacağını düşünebiliriz.

Oğlak’ta oluşan Güneş tutulması esnasında gökte yoğun toprak vurgusuna karşın hava elementinin eksik kaldığı görülüyor. Güçlü toprak vurgusu güvenli adımlar atacağımızın, kararlı ve dirayetli olacağımızın işaretçisi.  Ancak hava yokluğu olaylara çift taraflı bakabilmeyi zorlaştırıyor. Yaratıcı ve esnek bir bakışla hareket etmeye pek izin vermiyor. Katı ve köhne bir bakış açısı kullanmaya çekilebiliriz. Ayrıca hava elementinin yokluğunda kendimizi ifade etmekte sorun yaşanabilir. Kısaca iletişimde zayıf kalma ihtimali epeyce yüksek. Bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir. Klasik ve gelenekçi bir atmosfer var. Yeni yapılanmalara giderken köhneleşmiş fikirlere saplanma ihtimali de yok değil. 

Her ne şekilde olursa olsun hayatımızdaki yenilikler eskiye dayalı bile olsa bir tür yeniden doğuş yaşayacağımıza şüphe yok. Zira hem tutulmanın Plüto ile yakın ilişkide oluşu hem de tutulma esnasında ülkemizde ufuk çizgisinde Akrep burcunun olması büyük mücadeleleri ve yıkıp yeniden bir yapı inşa etmeyi getirecektir. Mars’ın Koç’ta yerleşimiyse savaşçı yanımızı ortaya çıkartacaktır. Sabian sembolizminde entellektüel çalışma ve fiziksel aktivitenin önemine işaret edilmektedir.

Bu arada kadersel Ay düğümleri sürprizleri, aykırılıkları ve tuhaflıkları anlatan Uranüs’le temas kuruyor. Bu da kaçınılmaz olarak yenilikler ve sıra dışılıkları sosyal gruplar vasıtasıyla hayatımıza getirecektir. Bu arada Uranüs astrolojide sınırları aşmakla alakalıdır. Satürn ise sınırlar koymakla özdeştir. Öyleyse hayatımızda yeni kurallar belirlenip, sınırlar yeniden çizilirken eskilerden özgürleşmek ve denenmemiş olanı denemek gerekir diye düşünüyorum.

Ülkemizin haritasında tutulmanın düştüğü alan yabancılarla ilişkiler, uluslar arası antlaşmalar, açık düşmanlıklar ve boşanma oranları konularını öne çıkartabilir.

Şimdiye dair ipuçlarını yakalamak için 2000 ve 2001 yıllarında hayatınızdaki gelişmelere bir göz atabilirsiniz. Benzer temalar olabilir.

Yeni senenin ilk tutulması yılın ana karakterini de belirliyor diyebiliriz. Evrensel olarak hayatımıza iyilikler getirmesini dilerim.

Sevgilerimle,

Meral Pala

2 Ocak 2019

Bu yazının bütün hakları saklıdır.