Oryantal Gezegen 

(YouTube Video linki aşağıda)

Önemli Not: Sayfaya ücretsiz abonelikle yazıları erken okuyabilirsiniz!

Bir doğum haritasında gezegenlerin burçlarda yerleşimi, evlere dağılımı ve aldığı açılar kişinin yaşam boyu sahip olacağı potansiyelleri göstermektedir. Harita yorumu yaparken bütün resmi gözden kaçırmadan parçaların birbiriyle bağlantıları üzerine çözümleme yaparız. Doğuştan getirdiğimiz özellikler genellikle hayattaki seçimlerimizde belirleyici olur. Fakat bazen çevrenin etkisiyle, yanlış yönlendirmeler sonucu doğal yeteneklerin arka planda kaldığına şahit oluruz. Kişinin yaşamında başarılı olacağı alanı hayatın başlangıcında belirleyebilmesi bir şanstır. Gerçek ilgi alanımızı, geç kalmadan belirlemek mutluluğun anahtarı gibidir.

Astrolojik doğum haritasında doğu ufkunda Güneş’ten hemen önce doğan yani oryantal pozisyondaki gezegen bizim dünyaya gelirken getirdiğimiz yetenekleri gösterir ve “rehber gezegen” olarak adlandırılır. Kişinin mesleki tercihlerinde önemli rol oynar.

Kişisel astrolojik haritada rehber konumunda olan gezegenlerin neleri sembolize edebileceğine bakalım. Elbette bu gezegenlerin hangi burçta ve evde yerleştiği, sekti, asaleti ve aldığı açılar önemli farklar getirecektir.

Ay rehber gezegen durumundaysa duygular ön plandadır, içgüdüsel yönü güçlüdür. Başkalarının ihtiyaçlarını anlayabilir. Korumacı, kavrayıcı tavırları dikkat çeker. Mevlana Celalettin Rumi bir örnektir. Gündelik hayatın hızlı değişen koşullarına uyum sağlayabilir. Pratik ve çözüm üreten yanı farklılığını ortaya koymasına imkân sağlar. İyi bir organizatör olabilir. Aşırı duygusal tepkiler gösterebilir, takıntılı da olabilir. W.A. Mozart aşkın ruh halleriyle iyi bir örnek teşkil eder. Ressam Bedri Baykam’ın Balık burcundaki Ay yerleşimi de açıklayıcıdır.

Rehber gezegen Merkür olursa, fikir insanlarıdır, hızlı düşünür, olaylara analitik ve eleştirel bakar. Mantık öne çıkar, yaratıcı zekâya sahiptir, sezgiler yüksek, iletişim becerileri güçlüdür, ikna kabiliyeti vardır. Meraklıdırlar ve entelektüel yönden gelişmiştir. El becerileri olabilir. Pratik ve beceriklidir. Yazarlık, öğretmenlik, avukatlık gibi mesleklere yönelebilir. Merkür’ün retro olması zamanın ötesinde fikirler getirebilir. Örnek Atatürk’tür. Yaşadığı çağda anlaşılmayabilir. Çok sonra fikirlerinin önemi ortaya çıkar. İkizler burcundan Marilyn Monroe’nun İkizler’deki Merkür’ü onun oryantal gezegenidir ve bir ikon olmasının arkasında yatan yaratıcı zekâyı anlatır. Cem Yılmaz’ın oryantal Merkür’ü onun talk show alanındaki liderliğini göstermektedir.

Venüs; güçlü bir estetik duygusu verir, sanatsal yönü kuvvetlidir, yaratıcıdır, cezbedici bir güzelliğe sahip olabilir, değerli görülmek ister. Salvador Dali, Pablo Picasso ve Van Gogh’un oryantal gezegenleri hep Venüstür. İnsan ilişkilerinde barışçıl ve uyumlu bir kişiliktir, adalet duygusu yüksektir. Rahibe Teresa iyi bir örnektir. Zevk sahibidir, keyfe düşkünlük olur. Lükse meyilli olabilir. Maddi değerleri önemser, güvence yaratmak önemli olur. Hukukçu, politikacı veya iyi bir yatırımcı olabilir.

Mars; mücadeleden kaçmaz, gözü karadır, risk alır, savaşçıdır. Cesurdur ve girişimci ruha sahiptir. Lider ruhludur, başkalarına örnek olur, motive eder. İnisiyatif kullanmak ister. Fiziksel aktivitelerde örneğin sporda yetenekli olabilir. Cinselliğe vurgu yapar. Asker, polis, itfaiyeci veya yönetici olabilir. Margaret Thatcher, John Lennon, Casanova örnekleri çok açıklayıcıdır.

Jüpiter oryantal konumda ise kişi geniş görüşlüdür, inançlıdır, güven duygusu yüksektir ve etrafa iyimserlik duygusu yayar. Sosyal alanda etkin biçimde görüşlerini ortaya koyar. Zenginlik ve mevki elde etmeye yönelik çalışır. Bilgiye, eğitime, öğrenmeye açıktır. Kendini geliştirmeye, ufkunu genişletecek fırsatlara yönelir. Öğretim görevlisi, akademisyen, araştırmacı, siyasetçi, hukukçu, din adamı, gezgin, turizmci, yayıncı olabilir. Örneğin Albert Einstein’ın haritasında Kova burcundaki Jüpiter onun oryantal gezegenidir. Bu onun mucit oluşunu ifade eder.

Satürn rehber konumunda ise, yönetici olarak düşünülebilir. Öz disipliniyle tanınır. Çalışkandır, inatçıdır, sabırlıdır. Herhangi bir konuda otorite olmayı hedefler. Bilimsel çalışmalarda başarılı olur. Somut işler ortaya koyarak mevki elde etmek ister. Ciddi ve mesafeli bir duruşu vardır. Aktör Al Pacino buna iyi bir örnektir.

Uranüs, Güneş’ten önce yükseliyorsa kişi buluşçudur. Reformist, yenilikçi ve yaratıcıdır. Sıra dışı yönleriyle dikkat çeker. Klasik kalıplara uymaz, tamamen kendine özgü bir stil belirler. Aykırı tiplerdir. ABD başkanı Donald Trump buna iyi bir örnek oluşturmaktadır. Algıları açıktır. Astronomi ve astrolojiye ilgi duyabilirler.

Neptün oryantal yerleşimde bulunuyorsa, yüksek bir hayal gücü vardır. Üstün bir hayal gücü sergileyen kişiler alanında liderlik elde edebilir. Örneğin Bill Gates’in haritasında Neptün oryantal durumdadır. Sanatçı kapasiteye sahiplerdir. Özellikle müzikte varlık gösterebilirler. Sezgileri çok güçlüdür. Psişik yetenekleri olabilir. Duyguları anlamakta üstün yetenek sahibidirler. Öte yandan başkalarına fazla soyut gözükebilir anlaşılması güç bir kişilik olarak algılanabilirler. Mistisizme eğilim olabilir. Muhammed Ali’nin haritasında Neptün oryantal yerleşimdedir.

Plüto kişinin rehber gezegeniyse büyük bir güç ve karizma verir. Başkalarını etkileme yeteneğine sahiptirler. Bill Clinton örneği bunu çok güzel anlatır. Ayrıca kontrolcü ve baskın bir yapıları olabilir. Dedektifvari özelliklere sahiptirler. Gizli olanı çözmekte ustadırlar. Bilinçaltına yönelik konulara meraklıdırlar. Psikoloji-psikiyatri konularına yönelebilirler. Sigmund Freud buna iyi bir örnektir. İyileştirici ve şifalandırıcı özellikleri olabilir.

Meral Pala

21 Ocak 2017

Yazının bütün hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.