zeus

Jüpiter 7 Ocak-9 Mayıs arasında geri hareket ediyor.

Hayatımızda gelişme, ilerleme ve büyümeyi sembolize eden Jüpiter 11 Ağustos 2015 tarihinden beri Başak’ta, vadettiklerini yerine getirmekte zorlandığı yerde hareket ediyor. Jüpiter’in sembolizminde inanç ve güven duygusuyla hareket etmek vardır. Bu inanç ve güven duygusu fırsatları da hayatımıza kolayca çekme imkanı vermektedir. İşte bu sebeple Jüpiter ‘şans gezegeni’ olarak kabul edilmiştir.

Ancak Başak’taki Jüpiter bizden daha büyük bir gücün varlığına inanarak akışa teslim olmaya, iyimserliğe, güven duygusuna pek izin vermez. Astroloji haritamızda Jüpiter’in transit ettiği yaşam alanı, ilerlemek istediğimiz konuları işaret eder. Bu gerileme döneminde özellikle Ağustos’tan beri yaptıklarımızı bir gözden geçirme zamanının geldiğini anlatıyor.

Bu süreçte Jüpiter’in Güneş’le kurduğu açılarla iyimser çabalarımız değişik evrelerden geçer. Gerileme öncesi gezegenin yavaşlama evresi bir durgunluk zamanı olarak düşünülmelidir. Gelişme kaydetmeye çalıştığımız alanda değerlendirme yapma zamanı geldiğini fark ederiz. Yaklaşık 4 aylık süreçte neyin doğru, neyin yanlış olduğunu, belki de daha önce bastırmış olduğumuz konuları bazı elemelerden geçirerek yeni bir görüş oluşturma zamanıdır aslında.


Durağan günlerde bir şekilde göz ardı edilmiş temel hedefleri tekrar hatırlamaya başlayabiliriz. Bu dönem Jüpiter’in Güneş’le 120 derecelik üçgen açı kurmaya başladığı günlerdir. Bu yıl Başak’ta geri giden Jüpiter, Oğlak’taki Güneş’le kurduğu üçgen açıyla maddi dünyada bir yapı kurmaya çalıştığımız ve rutin düzenimizle ilgili ayrıntı gerektiren konuları nasıl daha verimli hale getirebileceğimize dair sorgulamaları gündeme getirebilecektir. İçimize bakarak düzeltmeler yapmak, maneviyat açısından da iyileştirici olabilir.

Jüpiter hayatımızda gelişme ve iyilik halini tesis etmek için nerelerde fırsatlar olduğunu anlatır. Kişisel hayat görüşümüz, inandıklarımız, bize veri olarak sunulan şansın nerelerde olduğu, Jüpiter’in doğum haritamızdaki yerleşiminden anlaşılabilir.

Jüpiter, Güneş’le karşı karşıya gelende dek sessiz bir dönem olur. Bu yıl Güneş’in Balık burcuna ilerleyeceği 19 Şubat’a dek içsel değerlendirmeler yoluyla bir tür olgunluk elde edebileceğiz. Bolca düşünmek, ahlaki değerlerimizi gözden geçirmek ve yeni düzenlemelere gitmek önemli dersler verecektir. Bu kontrolleri yapmaya iten temel neden ise, dışsal koşulların yeterince destekleyici olmadığını düşünmemiz olabilir. Bir başka temel motivasyon sebebi de sosyal kabul için kendi içimizdeki kaynakları keşfetme arzusu olabilir. Jüpiter’in gerileme döneminde maddi dünyada daha önce yarattığımız bütün gelişmelerin çökmesi veya tamamen verimsiz olması söz konusu değildir. Uzun vadede daha büyük gelişmelere imza atmak için yapılması gerekenleri tekrar ele alma zamanı olarak görmek gerek.

Bu arada Jüpiter’in 8 Mart tarihinde  tam olarak Güneş ile karşı karşıya kalmasından önce, Güneş Kova’da ilerlerken aralarındaki 150 derecelik karmik açı sıkılaştıkça hızlıca verilen kararlar, düşünmeden atılan adımlar söz konusu olabilir. Sebebi, etrafımızdaki olaylara tepki gösterme, kendini koruma veya misillime yapmak olabilir. Bu ataklar genellikle daha sonra bir takım düzeltmeleri gerektirir. Bu yıl Şubat’ın 5’i ile 10’u arasında, Güneş-Jüpiter’le 150 derecelik açısını kuruyor olacak.

Gerileme başlangıcından yaklaşık 2 ay sonra, Güneş’le karşıt olacağı, bu yıl 5 ile 10 Mart arasındaki dönem ise tam bir dönüm noktası niteliği taşır. Daha önce planladıklarımızı bir şekle getirme zamanıdır. Enerjimizin içselleşerek yoğunlaştığı dönemin ardından karşıt açıyla, bastırdığımız isteklerimizle yüzleşmeye başlarız. Artık bir şekilde baskılanmış ümitlerimizi hayata geçirmek için zincirlerimizi kırma zamanıdır. Daha önce dışarı vurmaktan kaçındığımız psikolojik durumumuzu açığa çıkartmak için kışkırtan bir enerji söz konusu olabilir. Duygusal durumumuzla ilgili gerginlik ve sıkıntı yaratan sebepleri de bu sırada keşfedebiliriz. Jüpiter’in gerileme zamanında depresyona götüren şartlar da oluşabilir. Bu arada Güneş-Jüpiter karşıtlığı döneminde bir takım sürpriz fırsatlarla karşılaşmak da olasıdır.

Daha sonra Jüpiter’in Güneş’le tekrar 150 derecelik açı yapacağı, Güneş’in Koç’ta ilerlediği zamanlar planlarımızın askıda beklediği günler olabilir. Bu tarihler beklentilerin en tepeye ulaştığı zamanlardır. Kısmen iyimserlik hâkim olsa bile ufukta hala belirsiz koşullar vardır. Son 3 aydır irdelediğimiz konularla ilgili pozitif bir görüş geliştirsek bile netleştirmekte zorlandığımız noktalar bulunacaktır.

9 Mayıs’ta Jüpiter düzgün harekete dönmeden önceki birkaç gün boyunca, Güneş’le üçgen açı içine girdiği dönemde, ortalama 5-6 gün boyunca, durağanlık esnasında önüne bir set çekilmiş hissi veren duygular tansiyonu yukarılara taşıyabilir. Gerginlik, heyecan ve izahı zor duygular söz konusu olabilir. Jüpiter’in düzgün harekete başladığı tarihlerde, bizi yaklaşık 4 ay boyunca sorgulamaya iten şartlar netleşmeye başlayacaktır. Ufkumuzun açılmaya başlaması önemli gelişme fırsatları sunabilir.

Jüpiter’in ileri hareketine başladıktan 80 gün kadar sonra, tam gerilemeye başladığı dereceye ulaşır. Bu yıl Temmuz sonu ve Ağustos başı gibibüyük planımıza ait son dokunuşları yapma zamanı olacaktır. Bu tarihlerden itibaen artık hedeflerimize ulaşmak için hız kazanabiliriz.

Eylül’de Güneş’in Başağa geçişiyle, Jüpiter’le kavuşuma giderken ise ümitlerimizin gerçekleşmeye başladığını görebiliriz. Bu dönemden gerçek anlamda, somut ilerlemeler kaydedebiliriz. 10 Eylül’e dek Jüpiter Başak’ta ilerlediği sürece belirli konularda hızlı gelişmeler kaydedebiliriz.

10 Eylül’den itibaren ise Jüpiter Terazi burcuna ilerleyecek. O dönemde tamamen farklı konularda gelişmek için çabalayacağız.

İçsel potansiyelimizi yeniden keşfetmek için bir sorgulama yapmanın ve bilgimizi, yeteneklerimizi geliştirmenin tam zamanı.

Bu günlerde Jüpiter Yönetimindeki Yay ve Balık burçları, yükseleni Yay ve Balık olanlar, ayrıca Başaklar, yükseleni Başak olanlar gerilemenin etkisini daha güçlü hissedebilirler. Ayrıca her birimizin astroloji haritasında Jüpiter yönetimindeki konular ile Başak yönetimindeki temalar sorgulamaya açık durumda.

Bu süreci gelişmenin yavaşladığı bir dönem olarak görmek yerine bilgelik kazanma şansı olarak görmek iyi fikir olabilir.

Meral Pala

Bütün hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.

Referans:
Erin Sullivan- Retgrograde Planets