sag2Satürn YAY’da

Karmanın gezegeni Satürn 19 Eylül’den itibaren 2017 sonlarına dek Yay Burcunda hareket ediyor. Satürn Astrolojide “büyük öğretmen” olarak adlandırılır. Yaşlılığı, tecrübeyle gelen olgunluğu ve ölümü sembolize eder. Zodyakta tam dönüşünü yaklaşık 29 yılda tamamlar. Doğum haritamızdakiyle aynı konuma geldiğinde, 29 yaş civarında, genellikle önemli bir hayat tecrübesi yaşarız. Birçoklarına göre 28-30 yaş aralığı olgunlaşma zamanıdır.  Buraya kadar hayata iyimser ve çocuksu gözlerle bakarız. Satürn döngüsünün ardından daha olgun ve tedbirli davranmaya başlarız. Satürn hayatımıza her 7 yılda bir önemli testler getirir. 7’nin katı olan 7-14-21-28-35-42-49-56 gibi yaşlarda hayatımızda bir takım testler yaşarız.  Örneğin 7 yaş ilkokula başlama, hayatın içine karışma, ilk kez sorumluluklarla karşılaşma zamanıdır. 14 yaş gençliğe adım atma, 21 yaş hayata atılma ve meslek tercihi yapma, 28 yaş işte terfi etme, evlenme veya bazıları için çocuk sahibi olma yaşı olabilir. Listeyi uzatabiliriz ancak Satürn için kısa bir tanım vermek gerekirse; “hayatın gerçekleridir”diyebiliriz.

Astroloji haritamızda Satürn’ün konumu sınırlarımızı, kontrol ve disiplin duygusunu hayatta en çok hangi konularda yaşadığımızı anlatır.  Soğuk ve kuru doğasıyla yaşamın kaynağı Güneş’e zıt olarak, geçtiği yerin canlılığını almaya, kaynakları kurutmaya meyillidir. Genellikle seçtiğimiz kariyer konusunu anlatır. Çünkü hayatta en zorladığımız konularda sıkı bir disiplinle uzmanlık geliştirebiliriz. Somut başarılara Satürn’le ulaşırız. Ruhumuza çöken kasvet ve depresif ruh halleri de Satürn ile sembolize edilir. Aslında büyük öğretmen Satürn hayatımıza bir takım, testler, sınırlamalar, ödevler getirir. Bunların üstesinden gelmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak, mutlak olarak bize başarı ve ödül olarak döner. Sorumluluklardan kaçmak hayatımıza korku, endişe ve kasveti davet etmektir.

giulia_lama_saturn_devouring_his_child_Sınırlarımızı belirleyen Satürn 2017 Aralık sonlarına dek kendi doğasına aykırı duran Yay’da hareket edecek. Yay arketipi geleceğe bakar ve risk alarak gelişmek hayattaki temel prensibidir. Oysaki Satürn riski en aza indirir, tedbirli, kontrollü olmayı önerir. Yay, iyimser bakış açısı, inanç ve güven duygusuyla hayatı bilfiil tecrübe etmek üzere, bodoslama hayatın içine dalar. Satürn buna bir kontrol mekanizması ve disiplin getirecektir. Satürn bu dönemde Yay’ın cömertliğine, özgürlük tutkusuna, sınır tanımayan doğasına bir sınır çizeceğe benziyor. Yay ateş elementinin değişken nitelikli burcudur. Ruhsal ve manevi yönü güçlü, geniş görüşlü ve yaratıcılık konusunda yetkin bir burçtur. Satürn’ün getireceği limitler inanç, güven ve manevi güçle atılacak cesur adımlara izin vermeyebilir. Yay’ın sıcak ve kuru doğası Satürn’le soğuyarak kısmen canlılığı törpülenebilir. Satürn iyicil Yay’ın ateşini söndürmeye çalışacaktır. Özetle Satürn’ün doğası Yay’ın doğasıyla pek örtüşmemektedir.

Ayrıca yabancı kültürleri ve ufuk açıcı -fiziksel ve ruhsal- yolculukları anlatan Yay burcu Satürn’le yeni ufuklara yelken açmak konusunda çekimser kalabilir. Diğer yandan tecrübelerinden önemli dersler çıkartabilir ve bilgisini yaymak için çalışabilir. Astroloji haritamızda Yay burcu yönetimindeki konularda ideallerimizi sağlam temellere oturtabilir, gerçekleştirmek üzere zemin bulabiliriz. Ancak vizyonumuzun daralma riskiyle karşı karşıya olduğunu unutmamalıyız. İyimserlik ve inancımızı kısmen köreltebilecek tecrübeler yaşayabiliriz. Bu süreçte hayat felsefemizi daha çok somut gerçeklere oturtabiliriz.

Yay Burcu’nun temsil ettiği meslek grupları, adaleti ve düzeni koruyan hukuk ile ilgili konular, yayıncılık, medya,  turizm, dış ticaret, yolculuklar, akademik konular, üniversiteler ve din ile alakalı konulardır. Satürn ise astrolojide kurallar ve kuralları koyan otorite figürlerini sembolize eder. Bu saydığımız konularda yeni kurallar, kontrol ve baskı söz konusu olabilir.

Aslında sosyal gezegen Satürn’le, diğer sosyal gezegen Jüpiter’in burç değiştirmesi toplumsal arenada, sosyal ilişkilerimizde önemli bir hava değişikliğine işaret ediyor. Sorumluluk taşıdığımız konular değişiyor. Yay’ın ciddiyete bürünmesinin yanı sıra Jüpiter’in de realist Başak burcuna ilerlemesi iyimserliklerin törpüleneceğine, kurallara ve daha çok kontrole işaret etmekte. Üstelik Balık’ta ilerleyen Neptün’ün çözücü ve dağıtıcı etkileriyle beraber!

Bundan önce Satürn, 86-87-88 yıllarında yine Yay’da hareket etmekteydi. O dönemi tecrübe etmiş olanlar, bugün benzer temaları hayatlarında görebilirler. Elbette aynısını değil, 2017 sonlarına kadar, o dönemin bir başka versiyonu karşılarına çıkabilir.

Satürn’ün Yay’a ilerlemesi en fazla Yaylar ile İkizler, Balık ve Başak burçlarını ve/veya yükseleni, kişisel gezegenleri bu burçlarda toplanmış olanları ciddiyete davet edecektir. Ayrıca astroloji haritamızda Satürn’ün durumu ile Satürn yönetimindeki konulara dikkat edilmeli. Sorumlulukların artışından bahsetmek gerek, hep risk alarak özgürce gelişmeye alıştığımız konularda kısıtlamalar, gecikme ve engeller çıkabilir.

Aslında 2014’ün son günlerinden Haziran’ın ortalarına dek Satürn Yay’da hareket ediyordu. Ancak o dönemde Jüpiter de Aslan’da ilerliyordu. 19 Eylül’de Satürn Yay’a ilerlediğinde Jüpiter de gerçekçi Başak’ta olacak. Dolayısıyla bu defa daha realist bir atmosferde olacağız.

Satürn’ün Yay’da hareket ettiği sürece ektiklerimiz ilerleyen zamanlarda meyve verecektir. Sorumluluktan kaçmadan, inancımızı ve güvenimizi kaybetmeden mücadelemize devam etmeliyiz. Aksi halde hayatımızın talan edildiğini düşünebiliriz!

Yeni hayat dersleri bizleri bekliyor.

Sevgilerle,

Meral PALA

Bu yazının bütün hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.