Astrolojide Şans Noktası

Astrolojide lotlar (lots) herhangi bir konuda kişinin payına düşeni, kişinin kısmetini göstermektedir. Arap Noktaları olarak anılan lotlar aslında Yunanlıların (Greek) keşfettikleri fakat sonradan Arapların geliştirdikleri astrolojik hesaplamalardır. En çok kullanılan Arap Noktası“Pars Fortuna” Şans Noktasıdır. Sık kullanılan diğer bazı noktalar ise Ruh Noktası, Varlık Noktası, Evlilik Noktası, Çocuk Noktası, İnanç Noktası veya Hayatın Kökü Noktasıdır. Esasında 120’den fazla Arap noktası geliştirilmiştir. Fakat unutulmamalıdır ki astrolojik yorumlarda temel göstergeler öncelikle gezegenlerdir. Örneğin bir kişinin evlilikle ilgili durumunu anlamak için en önce Venüs’ün haritadaki yeri, asaletli olup olmadığı, açıları vs irdelenir. Daha sonra detay bilgileri almak için Arap noktalarından evlilik noktasına başvurulur. Bir Arap Noktasının kuvvetli durumda olduğunu, kendisi ve/veya yöneticilerinin haritanın köşelerinde olması, iyicil gezegenlerden destek almasıyla anlaşılır. Noktanın yöneticisinin düzgün harekette ve Güneş’ten yanık olmaması iyi çalıştığının işaretidir.

En bilinen Arap Noktası ise “Pars Fortuna” Şans Noktasıdır. Kişinin içsel motivasyonu hakkında bilgi vermektedir. Duayen astrolog Robert Zoller’e(*) göre bu nokta pek çok şey anlatır; kişinin yaşamı, bedeni, gücü-kuvveti, varlığı, ruhu, kısmeti, değeri, maddi kazancı, zenginliği, iyi veya kötü nasıl tanındığı, gizli veya açık özellikleri hakkında bilgi verir. Kısaca yaşamın her döneminde işlevi olan bir göstergedir. Bu noktanın haritadaki yeri, burcu, açıları iyi durumda ise kişinin hayatında bir şans faktörü olacaktır.  Ancak bu noktayı yalnızca bir maddi şans göstergesi olarak düşünmeyip daha bütüncül bir bakışla değerlendirmek gerekir. Yükselen, Güneş ve Ay’ın en uygun şekilde kullanımıdır. Bir anlamda şans noktası kişinin hayatta mutlu olduğu, keyif aldığı şeyleri anlatır ve doğal olarak kişinin bundan maddi kazanımları olacaktır. Şans noktası bütün haritanın özeti gibidir. Gece ve gündüz doğumlularda farklı şekilde hesaplanır.

Şans Noktası Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Gündüz doğanlarda; Güneş’ten Ay’a olan uzaklığın yükselene eklenmesiyle bulunur:

Fortuna= Yükselen derecesi + Ay derecesi – Güneş derecesidir.

Gece doğanlarda Ay’dan Güneş’e olan uzaklığın yükselene eklenmesiyle bulunur:

Fortuna= Yükselen derecesi + Güneş derecesi – Ay derecesidir.

Arap Noktalarını hesaplarken burçlar kuşağında 0° ile 360° aralığında Zodyak derecesi alınır. Örneğin; Koç Burcunun 15 derecesi, 15 olarak alınır. Boğanın 3 derecesi; 33(30+3) dereceye karşılık gelir.

Hesabı örnekleyelim; Leonardo DiCaprio 11 Kasım 1974’te , saat 02:47’de LA, California’da dünyaya gelmiştir.

Yükselen 3°Terazi= 183

Güneş 18°Akrep=228

Ay 15°Terazi= 195

Gece doğumlular için kullandığımız formülü alırız.

Fortuna = 183+228-195=216 (Akrep 6° elde edilir)

Şans noktasının destekleyici olmaması, tıpkı bir yelkenlinin yol almak için yeterli rüzgârı bulamaması gibidir. Bu da sonuçta çırpındıkça zayıflama, güçten düşme ve sağlık açısından zorlanmaları beraberinde getirebilir.

Şans noktası bulunduğu burçta asaleti yüksek bir gezegenle beraberse güçlenecektir. Örneğin şans noktası Aslan’da ve Güneş de Aslan’da ise güçlü bir durumdadır. Haritada yükselen veya tepe noktasıyla kavuşumda ise vurgusu çok yükselir. 7-4-11. Evlerde oldukça şanslıdır. 2 ve 5. Evlerde çok işe yarar, 9. evde epeyce iyidir ve 3. Evde destek vermeye devam edebilir. Jüpiter ve Venüs’le rahat ilişki içindeyse olumludur. Satürn ve Mars’la sorunlu olabilir. 12 ve 6. Evlerde zorlayıcıdır, 8. Evde ise sıkıntı getirecektir. Regulus ve Spika ile beraberse olumlu, Caput Algol ile beraberse olumsuzluk işareti sayılır(**).

Şans noktası iyicil gezegenlerin, Venüs ve Jüpiter’in burçlarında ise yani Boğa, Balık, Terazi, Yay’da ise kişinin yaşamında rüzgârı arkasına alıp ilerleme imkânı var demektir. Ayrıca Aslan ile Yengeç’te yine olumludur. Satürn ve Mars’ın buçlarında yani Akrep, Koç, Kova, Oğlak’ta yer alıyorsa pek fazla vaatte bulunmaz. Şans noktasını astrolojik haritada birinci eve yerleştirerek ödüller çemberi(athla çemberi) elde edilir. Buna göre haritaya yeni bakış açısı elde edilir.

Şans Noktası Burçlarda

Şans noktasının yer aldığı burç ve evle ilgili temalara dikkat etmek gerekir. Yorumlamalar buna göre yapılır. Örneğin şans noktası Koç’ta ise, kişi atak, savaşçı, cesur yönleriyle mutludur. Alanında “1 numara” olarak şansını kendisi yaratır. Örneğin Marilyn Monreo’nun şans noktası Koç’tadır. Yöneticisi Mars Balık’ta, 8. Evdedir  Albert Einstein’ın şans noktası da Koç’ta, 9. Evde; yaratıcı fikirleriyle kendi şansını yaratıyor. Yöneticisi Mars Oğlak’ta yüceliyor.

Şans Noktası Boğa’da ise kişi yaşamında her daim estetik, uyum, barış, huzur arar. Hayatında maddi güvenliği sağlamak önemlidir. Sanattan veya topraktan kazanç elde edebilir. Para biriktirmeyi sever. Örn: Juliette Binoche, Angelina Julie.

Şans Noktası İkizlerde ise fikirleriyle, elleriyle ya da konuşarak-yazarak şansını yaratabilir. Örneğin Salvador Dali’nin İkizler’dedir ve yöneticisi Merkür Boğa’da, ona resim sanatında başarı getirmiştir. Aktör Robin Williams’ın İkizler’de, 8. evde ve Kiron’la karşıt duruyor; sinir sisteminde rahatsızlık yaratmış olmalı.

Şans Noktası Yengeç’te ise; aileden, anneden destek alabilir. Adolf Hitler’in fortunası Yengeç’te fakat yöneticisi Ay Oğlak’ta zararlı çalışıyor. babasından daha çok sevdiğini söylediği annesini hastalıktan oldukça erken yaşlarda kaybetmiş olması onun duygusal bir travma yaşadığının göstergesi olarak duruyor.

Şans Noktası Aslan’da ise; yaratıcı ve yönetici olarak ön plana çıkmaktan keyif alabilir. Babadan gelen maddi şansı olabilir. Rahatlıkla risk alabilir. Örneğin mucit Steve Jobs’un şans noktası 11. Evde Aslan’dadır, yöneticisi Güneş Balık’ta 6. Evdedir. Modacı Giorgio Armani’nin fortunası da Aslan’dadır.

Şans Noktası Başak’ta ise beceri ve kişisel yetenekleriyle fırsatları hayatına çekebilir.  Örneğin; Margaret Thatcher’ın Başak’ta, 11. evde ve yöneticisi Merkür Terazi’de Spika ile kavuşumdadır. Demir Leydi lakabıyla Dünya’da politikada başarılı olmuş bir kişiliktir.

Şans Noktası Terazi’de ise moda endüstrisinden, politikadan, sanat ve estetikle alakalı konulardan, evlilikten, ortaklıktan yana maddi şansı olabilir. Güzelliğiyle, uyumuyla kazanç elde edebilir Sosyal ilişkileri iyi olabilir.  Kate Moss, Julia Roberts, Catherine Deneuve, Mel Gibson, Elvis Presley şans noktası Terazi’de bulunan ünlülerden sadece bir kaçıdır.

Şans Noktası Akrep’te ise derinlikli ve yaratıcı konulardan, büyük mücadelelerle, yer altı kaynaklarından, gizlilik teması içeren işlerden, psikoloji-psikiyatriden veya başkalarının kaynaklarını kullanır. Örneğin Walt Disney’in şans noktası Akrep’te, 3. Evde onun bir medya devi olarak bir servet elde ettiğini anlatıyor.  Okyanus uzmanı Jacques Cousteau’nun şans noktası Akrep’tedir.

Şans Noktası  Yay’da ise, yabancı kültürlere yolculuklardan kişi keyif alabilir ve bundan kazanç elde edebilir. Yazarlıktan, yayıncılıktan, hukuktan, dinden, medyadan, spordan fırsatlar olabilir. Örn; Aktris Olivia Newton John, psişik güçlere sahip olan Uri Geller ve medya devi Rupert Murdoch.

Şans Noktası Oğlak’ta ise toplumda sorumlu, yönetici pozisyondadır.  Taş ve toprakla ilgili konulardan gelen fırsatlar olabilir. Gelenekten, soyluluktan gelen bir statüsü olabilir. Zamanla, tecrübeyle, geç gelen fırsatlar olabilir. Devletten bir kazanım olabilir. Prens William’ın şans noktası Oğlak’ta 1. Evde, yöneticisi Satürn Terazi’de Yüceliyor, 10. evde yer alıyor. Geç yaşta gelen bir krallık söz konusu olabilir.

Şans Noktası Kova’da ise özgün ve buluşçu yönleriyle, ileri teknoloji ile ilgili konulardan, elektrik ve elektronikten, kuşlarla ilgili işlerden, havacılık sektöründen, sosyal yönüyle şansı elde edebilir. Örn; Tina Turner; sıra dışı bir kişilik oluşunu açıklıyor. Yazar Ernst Hemingway’in de fortunası Kova’da yer alır.

Şans Noktası Balık’ta ise hayal gücü, yaratıcılık ve duygu paylaşımı gerektiren işlerden, mesela sinemadan, oyunculuktan, danstan, müzikten  mutlu olur. İlaçlar, gazlar, sularla ilgili konulardan, denizcilikten kazanımları olabilir. Örneğin Elizabeth Taylor’un Balık’ta bereketlidir ve Jüpiter de Aslan’da sinema alanındadır. Dünyanın en varlıklı kişilerinden Warren Buffet’ın Balık’ta ve yöneticisi Jüpiter Yengeç’te bulunması oldukça açıklayıcı gözüküyor.

Şansınız açık olsun…

Şans Noktanız hakkında bilgi alın

Doğum Haritanızda şans noktasının ev-burç yerinin hesaplanmasını ve bu konuda yorum-bilgi sahibi olmayı isterseniz astrolojikosesi@hotmail.com adresine yazarak veya iletişim sayfasından talep edebilirsiniz.

Hizmet bedeli hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hesap bilgisi mesajınızın ardından bildirilir.

48 saat içinde size mesajla cevap verilir.

Ortalama 1 sayfalık bilgi e-posta adresinize gönderilecektir.

Doğum Bilgileriniz

Doğum yeriniz:  hangi şehir?

Doğum tarihi:  ( gün / ay /  yıl ) olarak yazmalısınız.

Doğum Saati: Tam saat önemlidir.

Meral Pala

12 Mart 2015

(*)Arabic Parts In Astrology (R. Zoller)

(**)Classical Astrology for The Modern Living (Dr.Lee Lehman- Sayfa: 173)