Yeni eğitim sezonu yaklaşırken edindiğim izlenimler üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim. Astroloji öğrenmek isteyen bazı kişilerin 2-3 yıl gibi kısa süreler içinde “astrolog olarak kendi yerimi açıp astrolojik danışmanlık yapabilir miyim” veya “uzun uzun eğitime ayıracak zamanım yok, zaten burçları, gezegenleri biliyorum, ileri seviyeden derslere başlasam olur mu” gibi sorularla karşılaştım.

Astroloji öğrenmek isteyenlere öncelikle tavsiyem “sabır”olacaktır. Çünkü ne kadar öğrenirseniz, aynı oranda ne kadar çok bilmediğinizi fark edeceğiniz bir alan olduğunu söylemeliyim. Asla sonu olmayan ve hayat boyu öğrenme sürecinin devam edeceği bir konu astroloji… İdealistçe yaklaşmak ve amatör ruhu hiç kaybetmeden çalışmaya devam etmek gerek.

Astroloji öğrenmenin, insanlık tarihi kadar eski bir konuyla uğraşmak olduğunu unutmamak lazım. Bütün Antik kültürlerde insanlar gökyüzünü gözlemleyerek gezegenlerin hareketlerinden anlamlar çıkartmış, öngörüm yapmaya çalışmıştır. Bilim dünyasındaki gelişmeler astronomi alanındaki ilerlemelere yardım etmiştir. Tarihte astronomiyle uğraşan pek çok bilim insanının astroloji ile de uğraştığını görmekteyiz. Günümüzde bilgisayar çağının sunduğu imkânlarla gök haritası çıkartmak kolay olsa bile, eski çağlarda harita çıkartmak, gezegen pozisyonlarını elle hesaplamak oldukça güç bir işti. Elbette gök haritasını çıkartmakla da iş bitmiyor. Haritayı çıkarttıktan sonra yorumlanması bilgi, tecrübe ve anlayış gerektirmektedir. İşte bütün bunların oluşumu uzun bir süreç demektir. Gezegenler, burçlar, evler, açılar vs. gibi astroloji bilgisinin yanı sıra; psikoloji, sosyoloji, felsefe, matematik, ilahiyat ve mitoloji gibi konularda da bilgi sahibi olmak gerekir. Astroloji ile bağlantıları kurarken bu gibi konularda ne kadar bilgi sahibi olunursa o kadar görüş alanı genişler.

Bütün insanlığı kavrayan; hiçbir kişinin, grubun, dinin veya belli bir zümrenin tekelinde olmayan astroloji, evrensel olma özelliğini her daim koruyacaktır. Astroloji bilgisi asla belirli kişilere sınırlı olmayacaktır.

Astroloji haritası hakkında yorum almak isteyen kişilere bilgiyi aktarırken azami ölçüde duyarlı, anlayışlı olmak en önemli noktadır. Bu noktada etik kurallar çerçevesinde davranmak gerekir. Sorumsuzca yorumda bulunmak karşınızdaki kişinin hayatında onarılmaz hasarlar bırakabilir.

Kısaca astroloji öğrenmek emek ister, ‘iki arada bir derede’ astroloji öğreneceğini zannetmek yanılgıdır.

Bu alanda kendi gelişim sürecimde edindiğim tecrübeyle, pek çok defa uykumdan, keyfimden fedakârlık ederek geliştiğimi, bir astroloji kitabı daha satın alabilmek için başka şeylerden vazgeçtiğimi söyleyebilirim. Ayrıca hayat boyu da öğrenme sürecimin hiç bitmeyeceğini biliyorum…

Astroloji öğrenmek isteyenlere de bu bilinçle yola koyulmalarını ve yıllar içersinde bilgiyle yoğrulmalarını öneriyorum. Bu emeklerin en büyük ödülünün de hayata bakış açısında genişleme olacağını söylemek isterim.

En iyi dileklerimle…

1 Ekim 2011

Meral PALA
www.astrolojikosesi.com

Bu yazının bütün hakları saklıdır.