Zodyak’taki yolculuğunu 12 yılda tamamlayan, her burçta ortalama 1 yıl hareket eden Jüpiter, 12 yıl aradan sonra tekrar Boğa burcuna ilerledi. 4 Haziran 2011’den başlayarak, 12 Haziran 2012’ye kadar Boğa burcunda hareket edecek olan Jüpiter, astrolojide genişleme ve gelişme temalarını sembolize eder. Mitolojide “Büyük İyilik” olarak geçen Jüpiter astrolojik haritada hangi yaşam alanında bulunuyorsa kişiye fırsatlar sunarak ilerleme imkânı sunar. “Şans Veren Gezegen” olarak da anılan Jüpiter’in en çok maddi şans olarak algılanır. Fakat aslında getirdiği iyimserlik ve pozitif ruh haliyle maddi kısmetin yanı sıra manevi gelişimi de anlatmaktadır. Jüpiter kişinin ruhsal olarak gelişme kapasitesini, hayat felsefesini ve inançlarını anlatır. Merkür, iletişim gezegeni; insanın diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğunu anlatırken, Jüpiter insanın yaratıcı güçle nasıl iletişim kurduğunu anlatmaktadır. Jüpiter kişinin dini inançlarını da sembolize etmektedir. Bir anlamda kişiye bilgelik kazandığı alanı anlatmaktadır.

Kişinin risk alma kapasitesini yine Jüpiter anlatır. Ayrıca yabancı kültürlerle nasıl bir ilişki içinde olduğumuzu ve evrensel anlamda devlet sisteminin arkasındaki ideolojiyi, kanunların ne gibi ihtiyaçlardan çıktığını açıklamaktadır. Aslında bütün bu söylediklerimizi toparlarsak insanoğlunun ne kadar çok risk alabilirse o kadar çok yaşam tecrübesi kazanacağını söyleyebiliriz. Kişinin risk almasının arkasında yatan temel sebep gelişme ve büyüme arzusudur. Netice olarak, insanın hayatı deneyimledikçe bir hayat felsefesi kazandığını buradan kendi ideolojisini yarattığını söylemek gerek. İnsanın gelişimi çeşitli aşamalardan geçtikten sonra, nihai olarak bilgelik seviyesine ulaşacaktır.

“Büyük İyilik” olarak nitelendirdiğimiz Jüpiter, vücutta karaciğere karşılık gelir. En büyük ve en çabuk kendini yenileyen organ olan karaciğerimiz vücuttan zararlı ve zehirli maddelerin atımında görev yapar. Bir nevi vücudumuzu koruma görevini üstlenmiş organımızdır. En büyük gezegen olan Jüpiter, vücutta en büyük organa karşılık gelmektedir.

2011 yılının ilk yarısında, ilk başlangıç ve yaşam veren enerji olarak tanımlayabileceğimiz Koç Burcunda iken, özgürce ve cesaretle bolca risk alarak gelişme adına pek çok adım attık. Bu süreci yaşarken pek fazla ileriyi hesaplamadan, sadece güdüsel biçimde, inançlarımız doğrultusunda hareket ettik. Zaman zaman engeller yüzünden frene basmak zorunda kaldık. Önemli çatışmalar yaşadık. Fakat hayatımızda umulmadık sürprizlerle de karşılaştık. İyimserlik duyguları, hayatın değişik alanlarında hissedilmiş olmalı. Herkesin kendi haritasında Koç enerjisi hangi yaşam alanında kendini gösteriyorsa orada girişim ve açılımlar gerçekleşti.

Şimdi artık Jüpiter Boğa’da iken, Koç döneminde pek de düşünmeden aldığımız riskleri somutlaştırma, pratiğe dökme zamanı geldi. Şimdi artık girişimlerin kök salması için çok önemli bir dönemde olduğumuzu söylemek gerek. Boğa Burcunun verimliliği ve doğurganlığı temsil ettiğini hatırlarsak, çabalarımızdan verim elde etme zamanının geldiğine işaret etmektedir. Toprak elementinin sabit burcu Boğa’nın maddi dünyayla alakalı güvenliği sağlamak konusunda en başarılı burç olduğunu düşünürsek alınan risklerden maddi dönüşüm elde etme çabasının önümüzdeki süreçte gerçekleşebileceğini bekleyebiliriz. Tabii Boğa’nın biriktirme fonksiyonunu da göz ardı etmemeliyiz. Koç’un tam aksine her türlü riske karşı kendini sağlama alma gayreti, hatta hırsı Boğa’ya özgü bir özelliktir. Son derece sade ve riskten arınmış bir yaşam sürmek ister.

Bu arada Oğlak’ta bulunan Plüton ile Jüpiter arasında oluşacak 120 derecelik açıyı, kolay akan enerjiyi hesaba katarsak, hayatımızda uzun zamandır beklediğimiz değişim ve dönüşümü gerçekleştirme fırsatı olarak değerlendirebiliriz. Elbette güç elde etme ve otorite kurma çabalarının biraz abartıya kaçabileceğini de unutmamalıyız. Hatta Jüpiter’in Boğa’da iken gölge özellikleri olan tamahkârlık, maddi konularda açgözlülük ve fırsatçılık gibi tutumlarla karşılaşabiliriz.
Jüpiter Boğa’dayken estetik ve sanatsal gelişmeler de bekleyebiliriz. Jüpiter’in Boğa’da ilerleyeceği dönemde sanat alanında gelişmeler görebiliriz. Özellikle topraktan elde edilen heykel, seramik gibi çalışmalar verimli olabilir. Müzikte önemli sesler ortaya çıkabilir.

Boğa’nın bir başka yönü de rahatlığı ve keyfine düşkünlüğüdür. Hatta bazen atalet olarak nitelendirebileceğimiz durumlar söz konusu olabilir. Özellikle yeme-içme konusunda abartıya varan yaklaşımlar olabilir.

Son söz olarak şunu eklemek gerekir, Jüpiter’in risk alan doğasıyla , Boğa’nın hiç risk almayan sağlamcı doğası bir tezat oluşturmaktadır. Bu süreci, daha önce alınan risklerin somut getirisini elde etme dönemi olarak değerlendirmek gerek!

Jüpiter’in Boğa’da ilerleyeceği süreçte en çok Öz Burcu Boğa olanlar faydalanacaktır. Diğer toprak burçları Başak ve Oğlaklar için de maddi fırsatlardan söz etmek gerek. Su Burçlarından Balık ve Yengeç biraz gayretle fırsatları kendilerine çekebilirler. Akrep ise aşırı uçlara giden bir yaklaşım sergileyebilir. Sınırları zorlamak muhalefetle karşılaşmasına neden olabilir. Aslan ve Kovalar’ın Jüpiter’in olanaklarından yararlanmak bir takım inatçı enerjilerle mücadele etmesi gerekecektir. İkizler ve Yayların kazanç kaynaklarını fark etmesi zor olabilir. Aynı durum Terazi ve Koç burçları için de geçerli olacaktır.

Yükselen Burca göre;

Koç olanların; Maddi kaynaklarında genişleme ve fırsatlar sözkonusu beklemek gerek. MMaddi birikim ve yatırımlar olabilir. Kendilerne verdiği değeri yükseltebililer.
Boğalar; Jüpiterin getireceği fırsatlardan en çok fayda sağlayacak burçlardan…Hayata daha geniş açıdan bakma imkanı elde edebilirler. Kişisel imajında somut değişiklikler, örneğin estetik operasyonlar vs olabilir. Kilo alma eğiliminde olabilirler.
İkizler için, ruhsal ve bilinçaltı dünyasında açılımlar,
Yengeçlerin sosyal ve arkadaş çevresinde gelişmeler ve umutlarını gerçekleştirme dönemi,
Aslanların; Kariyerde önemli kazançlar ve toplumdaki rolünü büyütme olabilir,
Başaklar için, yabancı ve yurtdışı kökenli maddi kazanımlar ve hayata daha geniş bir pencereden bakma imkanı elde edebilirler,
Teraziler’in ortaklaşa girişimlerden gelen finansal kaynaklar,
Akrep Burçlarının, ilişkiler ve/veya ortaklaşa girişimlerden kaynaklanan ilerlemeler
Yay Burçlarının, gündelik yaşamın içinde konfor elde etme imkanı ve sağlığa dair olumlu gelişmeler, ayrıca yeteneklerini fırsata dönüştürme şansı,
Oğlaklar’ın hobilerden keyif alması olabilir. Ayrıca aşk hayatında somut ilerlemeler beklenebilir. Fakat eğlenceyi ve keyfe düşkünlüğü abartma riski var,
Kovalar ailevi konularında önemli gelişmeler sözkonusu olacaktır ve aileden gelen maddi destek olabilir,
Balık burçları için, eğitim ağırlıklı bir dönem ve yakın çevreden gelen önemli maddi-manevi destekler beklenebilir.

Meral PALA
10 Haziran 2011
Bu yazının bütün hakları saklıdır.