GİZEMLİ AY ASTROLOJİDE  NEYİ ANLATIR?

Yunan mitolojisinde ‘Artemis’  AY’ı temsil eder. Artemis, genç kızların kadınlığa geçişinde rol oynardı. Bir anlamda kendiliğinden, bilinçsiz fakat güdüsel olarak hareket ederdi.

Astrolojide ise temel olarak, bir kişinin haritasında, Ay’ın bulunduğu burç, kişinin duygusal ihtiyaçlarını nasıl tatmin ettiğini anlatır.

Aslında, Astroloji söz konusu olunca hemen herkes ‘Öz Burcu’nu ya da diğer deyişle ‘Güneş Burcu’nu bilir. Astrolojinin en çok bilinen ve popüler yüzü budur. Astroloji ile az-çok ilişki kurmuş kişiler içinde bile Ay Burcu hakkında fikir sahibi olan, pek az kişi bulunur. Bunun sebebi doğum tarihine göre Güneş’in hangi burçta bulunduğu çok rahatlıkla tespit edilebilirken, Zodyak’ta yaklaşık 2,5 günde bir burç değiştiren Ay’ın bulunduğu konumu tespit etmek özel bir astroloji tablosu veya bilgisayar programı gerektirir.

Aslında bir kişinin astrolojik haritasıyla kişilik analizi yaparken yalnızca öz burca bakmanın ne kadar yetersiz ve sığ bir değerlendirme olduğunu anlarız. Böyle bir incelemede Güneş, Ay, Yükselen Burç ve bütün diğer gezegenlerin birbiriyle etkileşim içinde hep birlikte bir tablo oluşturduğu ve bir hikâye anlattığı görülür.

Güneş kişiliğimizin temeli, Ay ise karakterimizin temelidir diyebiliriz. Astrolojide Ay, her şeyden önce pasif, dişil ve yumuşak bir enerjiyi anlatır. İhtiyaçlarımızı ve alışkanlıklarımızı gösterir.

Ay Burcu, kişiyi mutlu eden, koruyup kollayan ve onu duygusal olarak besleyen konuları, diğer deyişle kişinin en derin duygusal ihtiyaçlarını nasıl tatmin ettiğini anlatır. Güneş, kişinin bilinçli yanını anlatırken, Ay bilinçaltından gelen, güdüsel davranışlarını, tepkilerini ve duygularını anlatır.

Mesela, yorucu bir günün ardından evde rahatlamak için yaptığımız pek çok şey bilinçaltından gelen yönlendirmeyle gerçekleşir. Bilinçli aklın günlük görevi sona erip, akşamleyin evine dönen bir kişide artık Ay devreye girecektir. Mesela kimi tüm günün olaylarını bir çırpıda yanında bulunan, onu koruyup kollayan, kendisine rahatlama duygusu veren kişiye anlatmak için can atar. Bu kişinin Ay Burcu muhtemelen İkizlerdir. Ya da evine gelir gelmez önce güzel bir yemek yiyerek rahatlamak isteyen bir kişinin ise büyük olasılıkla Ay Burcu Boğadır.

Ay, sadece duygusal tatminin nasıl ve nerelerden kaynaklandığını anlatmaz!

Kişinin hayatında ki kadın figürleri ve özelliklede anneyi sembolize eder. Bir astrolojik haritada ayın bulunduğu konum ve Ay Fazı, diğer gezegenlerle nasıl bir etkileşim içinde olduğu o kişinin özellikle annesiyle olmak üzere hayatındaki kadın figürlerle olan ilişkisini anlatır.

Ayrıca kendisi bir kadınsa nasıl bir anne olacağı hakkında fikir verir.

Bir erkeğin haritasında ise, Ay annenin yanı sıra eşi ve eş bile ilgili konuları gösterir.

Bunun yanı sıra, kişinin duygusal özellikleri, alışkanlıkları, beslenme ve korunma ihtiyacını nasıl karşıladığını anlatır.

Ayrıca, kişinin çocukluk yılları da yine Ay Burcu tarafından anlatılır, çocukluğun nasıl geçtiğine dair önemli bilgiler verir.

Astrolojik bir haritada Ay hafızamızın ve hayal gücümüzün nasıl işlediğini de anlatır.

Bir kadının doğum anında Ay’ın bulunduğu burç-ev konumu, ay fazı, kişinin doğurganlığı hakkında önemli bilgiler verir. Bu konuda 1950’li yıllarda Çekoslovakyalı bir doktor, kadınların doğurganlığı ile doğduğu andaki Ay’ın durumu arasındaki ilişkiyi tespit etmiş ve daha sonra ki yıllarda Macaristanlı bir jinekolog bu bulguları doğrulamıştır. Bu konunun oldukça kapsamlı oluşu nedeniyle detayları ileride bir başka yazıda etraflıca ele alacağız. 

Ay burcunuzu bilmiyorsanız, öğrenmek için;  doğum yerinizi, doğum tarihinizi ( gün / ay / yıl ) olarak ve tam doğum saatinizi  astrolojikosesi@hotmail.com  adresine gönderebilirsiniz…

Şimdi, Ay hangi burçta nasıl çalışır, Ay Burcu’na göre nasıl bir anne oluruz veya kendi annemizle nasıl bir duygusal ilişki içindeyiz ona bakalım… 

AY KOÇ’ta: Çabuk karar veren, hızlıca harekete geçen, çocuksu, hevesli, sabırsız, enerjik, girişimci, risklere açık, özgür ruhlu ve bencil. Açık sözlülüğü ve dürüstlüğüyle tanınır. Çocuğuna cesaret aşılayan bir anne figürü olabilir. Kişinin annesi baskın karakter olabilir.

AY BOĞA’da: Sakin ve huzurlu, rahattır. Maddi güvenlik ihtiyacı olabilir. Tutarlı ve kararlıdır, riskleri sevmez, kendini sağlama almak ister. Materyalist olarak değerlendirilebilir. İnatçı ve sabit fikirlidir. Sahiplenici bir anne olabilir. Annesiyle güvene dayalı bir ilişkisi vardır.

AY İKİZLER’de: Sürekli okumak, öğrenmek, gezmek, hareket etmek ister. Entelektüel kapasitesi yüksektir. Zeki, çok yönlü, esnek ve meraklıdır. Zihinsel olarak aktif oluşu, sinirsel gerginlik yaratabilir. Çocuğuyla zihinsel bir iletişim kurmaya çalışan bir anne olur.

AY YENGEÇ’te: Duygusal açıdan güçlü, hassas, sezgisel,  koruyucu, sevdiklerine karşı şefkatli ve fedakârdır. Aileye ve anneye değer verir. Anılarına bağlıdır. Tutucudur. Yemek yapmaya ve yemeye düşkünlük olabilir. Korumacı tavrı etrafındakilere boğucu gelebilir.

AY ASLAN’da: Karizmatik, kendine güveni yüksek, lider, kararlı, etrafını motive edendir. Artistik yetenekleri olabilir. Gururu yüksektir. Lükse ve gösterişe düşkün olabilir. Dediğinde ısrarcıdır. Dominant bir annesi olabilir. Kendisi de güçlü bir anne olur (kişi kadınsa).

AY BAŞAK’ta: Titiz, ayrıntılara önem veren, dikkatli, çalışkan, detaycı, eleştirel ve pratiktir. Organize etme yeteneği gelişmiştir. Kendini görevine adayabilir. Soğuk ve gergin gözükebilir. Sürekli eleştiren ve duygularını iyi ortaya koyamayan bir anne olabilir.

AY TERAZİ’de: İkili ilişkilerde başarılı, uyumlu, naziktir. Estetik duygusu gelişmiştir. Objektiftir. Barış ve adalet arayan bir ruh hali vardır. Sanatçı ruhludur. Çocuğuna da sanatı ve adaleti aşılamaya çalışan ve uyumlu olmayı öğreten bir anne olabilir. Annesiyle ilişkisi diplomatiktir.

AY AKREP’te: Duyguları yoğun ve sezgileri çok güçlüdür. Gizemlidir. Korkuları olabilir. İç dünyasında bir savaş vardır. Duygularını aşırı uçlarda yaşayabilir. Kıskanç ve şüpheci olabilir. Aşırı sahiplenici, baskıcı bir anne olabilir. Kendi annesiyle ilgili yorucu duygulara maruz kalmış olabilir.

AY YAY’da: Pozitif düşünen, enerjik, ılımlı, neşeli, iyimser, hoşgörülüdür. Hayata filozofça bakar.  Kararsız ve huzursuz olabilir. Çocuğuna özgürlük tanıyan ve çocuğuyla arkadaşça hayatı deneyimleyen bir anne olabilir. Kendi annesi eğitmen, yazar, gezgin ya da bir medya çalışanı olabilir 

AY OĞLAK’ta: Sorumluluk sahibi, kariyere, statüye odaklı, kuralcı, inatçı ve azimlidir. Aşırı materyalist ve hesapçı görülebilir. Sıkça karamsarlığa düşme riski vardır. Bir anne olarak saygıya dayalı, mesafeli ilişkiler kurmaya dikkat eder. Çalışan, kariyere, etikete düşkün bir annesi olabilir.

AY KOVA’da:  Özgür ruhlu, hümanist, orijinal ve yaratıcı fikirleri olan bir kişidir. Özgür ruhludur. Yenilikçi ve modernist olurlar. Duygu bağı kurmaları zordur. Zira kendi annelerinden duygu alamamış olabilirler. Anne olarak fikirlerini özgür bireyler olarak çocuk yetiştirirler.

 AY BALIK’ta: Son derece fedakâr, hassas, merhametli ve kırılgandır. Duyarlı ve yardımseverdir.  Duyguları iniş çıkışlıdır. Sanatsal yetenekleri olabilir. Herhangi bir kişiye, belki annesine-ailesine kendini adayabilir. Kendini kurban edebilir. Çocuklarına karşı da duyarlı ve özverilidir.

Bu yazının tüm hakları saklıdır, izin almadan kullanılamaz.

Meral PALA