MARS TERAZİ

Astrolojide kişinin kendini ortaya koyuşunu, gücünü ve cesaretini anlatan Mars 7 Aralık’ta Terazi Burcuna ilerliyor.  1 Mart – 20 Mayıs 2014 arasında gerileme hareketi yapacak olan Mars, 26 Temmuz tarihine dek yaklaşık 8 ay zararlı konumda, Terazi’de bulunacak.  Gerileme Terazinin 27 derecesinden başlayarak 9 dereceye kadar devam ediyor.

Roma Mitolojisinde Mars yüksek saygınlığı olan savaş tanrısı olarak toplumda koruma ve savunma gücünü temsil eder. Yunan mitolojisinde ise, Ares adıyla daha kötü bir şöhrete sahiptir ve kolayca tahrik olan kontrolsüz bir gücü temsil etmektedir. Kana susamış bir intikamcı olarak tasvir edilmektedir.

Astroloji haritamızda Mars’ın yer aldığı burç ve ev konumu ile diğer gezegenlerle yaptığı açılar hayatta nerede, nasıl, ne gibi mücadeleler içinde olduğumuzu anlatmaktadır. Hem fiziksel hem de psikolojik gücümüz, kendimizi savunma kapasitemiz Mars ile sembolize edilmektedir. Hırs, tutku ve bir şeyi yapma gücü Mars ile açığa çıkar. Aynı zamanda yaralanmayı da Mars anlatmaktadır. Bir mücadele içinde olmak risk almaktır. Kazanmak kadar kaybetme ihtimalini de beraberinde getirir. Dayanıklılığımız, hayatta kalma kapasitemiz Mars ile anlatılır. Hastalıklarla mücadelelerde örneğin kanser türü hastalıklarda savaşı “kazandı-kaybetti” deyimleri kullanılır. Mars’ın Terazi’de hareket edeceği önümüzdeki 8 aylık dönem cesaret, kazanma hırsı ve mücadele gücünün zayıf kalacağı anlamını taşıyor. Ancak Mars Terazi’de Satürn’ün yücelme yerinde bulunurken, Satürn de Mars’ın yöneticilik sahibi olduğu burçta Akrep’te bulunmaktadır. Birbirlerini ağırladıkları bu yerleşim Mars’ın nispeten gücünü toparlamakta Satürn’den destek alacağını anlatıyor.

Mars Terazi’de hareket ederken eşitlik ve adalet güdüsüyle hareket edeceğimizi, hukuki konularda mücadele söz konusu olabileceğini anlatmaktadır. Ancak Mars Terazi’de öfkenin bastırılması anlamını taşımaktadır. Medeniyeti temsil eden Terazi’de bulunan Mars kızgınlıkların perdelenmesi anlamına gelmektedir. Açık ve dobra bir savaştan ziyade zihinsel yöntemlerle, ikna gücü, diplomasi ve hukuk yoluyla yapılan mücadeleler olabilir. Mars’ın prensibine aykırı olmasına rağmen uzlaşı çabaları olabilir. Hava elementinden öncü nitelikli burç Terazi, eşitlik ve denge prensibi üzerine kurulu olan evlilik ve ortaklıkları da anlatmaktadır. Bu dönemde ilişkilerde, ortaklıklarda ve sosyal hayatın içinde fikir çatışmaları olabilir. Elbette bu mücadeleler kabalıkla dayatma şeklinde bir savaş değil, görünürde incelikle ve medenice yapılan bir savaş olabilir. Ancak temel olarak kızgınlıkların baskılanması sağlıklı değildir, daha sonra farklı biçimlerde dışa vurabilir. Venüs yönetimindeki Terazi aynı zamanda estetiği, sanatı da anlatmaktır, bu alanda verilen mücadeleler olabilir.

Mars’ın gerileme dönemleri her zaman derinde yatan hırs, öfke, intikam gibi ilkel ve ehlileştirilmemiş duyguları harekete geçirmektedir. Mars Terazi’de hangi yaşam alanında transit ediyorsa orada atıl bekleyen enerjiyi harekete geçirmektedir. Bir anlamda içsel bir savaşı başlatmaktadır. Fiziksel canlılığımızı ve akut rahatsızlıkları da anlatan Mars enerjisi, içsel huzursuzluğun yaratacağı fiziksel rahatsızlıklara da zemin yaratmaktadır. Bu arada Mars uykuda olan kronik rahatsızlıkları da uyandırabilir.

13-16 Şubat aralığında, gerileme başlangıcından 15-20 gün kadar önce, Güneş-Mars arasında oluşan rahat üçgen açı (26 derece Terazi ve Kova’da) her şeyin oldukça yolunda gittiği izlenimi verecektir. Astroloji haritamızda Terazi yönetimindeki yaşam alanı o dönemde üzerinde uğraşı verdiğimiz konuları anlatmaktadır. Örneğin bu bir iş, proje veya ilişki olabilir. Gerilemeden yaklaşık 2-3 hafta önce önceki dönemin aksine durağanlık döneminde birden ilgilendiğimiz konuda motivasyon kaybı, ilgi azalması ortaya çıkabilir. Özellikle belirli bir sürede tamamlanması gereken işler söz konusuysa aksamalar can sıkıcı olabilir. O dönemde hayatımızda uğraşı verdiğimiz konuların bir süreliğine ertelenmesi gerekecektir. Tam bu sırada içimize dönerek hayattaki hedeflerimiz, hırslarımız konusunda bir değerlendirme yapma ihtiyacı hissedilebilir. Mars’ın gerilemesiyle ruhun gerçek isteklerini keşfetmek duraklama sürecindeki konuların tamamen rafa kaldırılmasını da getirebilir. Mars gerilemesi esnasında astroloji haritamızda açı kurduğu gezegenler veya harita köşeleri bulunuyorsa ilgili konularda unuttuğumuz veya bir sebeple baskılanmış olan sıkıntılar yüzeye çıkabilir. Bu sıkıcı ve kasvetli atmosfer ta ki, Mars’ın düzelip gerilemenin başladığı Zodyak derecesini (27 derece Terazi) aşana dek devam eder.

Gerileme sürecinin tam ortalarında 7-10 Nisan arasında Mars ve Güneş’in 19 derece Koç-Terazi ekseninde karşı karşıya kaldığı günlerde bilinçaltından bizi harekete geçiren duygular açığa çıkabilir. İçinde bulunduğumuz şartlar ve yaşadığımız olaylarla huzursuzluk veren sorunu birden fark edebiliriz. Bu nokta eğer astroloji haritasında gezegenler ve köşelerle temas halindeyse daha belirgin şekilde açığa çıkan gerilimler olabilir. Aynı tarihlerde hayatımızda yeni hedeflere doğru atılan adımlar atılabilir.

Gerilemenin sona erdiği fakat henüz Mars’ın ağır ilerlemekte olduğu 28-29-30 Mayıs günlerinde Mars – Güneş arsında rahat üçgen açı (9 derece Terazi-İkizler arasında) hayatımızda kökten değişimleri yaratacak adımların atılacağı tarihler olabilir.

Mars’ın Terazi’de gerilemesinden en yoğun etkiyi öz burcu, kişisel gezegenleri ve/veya yükseleni Koç, Akrep ve Teraziler olabilir. Ayrıca öncü burçlardan Oğlak ve Yengeçler de sert kare açıyla güçlü etkiler altındalar.

Bir başka yazıda yükselene göre Mars’ın tüm burçlara etkilerini ele alacağız.

Mars’ın Terazi’de bu uzun süreli zorlayıcı döneminde hayatımızda cesareti kaybetmeden işlevini yitirmiş olana boşuna enerji harcamaktan vazgeçip barış, huzur ve güzellikler getirecek olanı keşfedebilmek umuduyla…

Referans: Retrograde Planets- Erin Sullivan

Meral Pala

CMA

28 Kasım 2013

İstanbul

Bu yazının bütün hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.